Oscars té mannelijk: vrouwelijk Hollywood laat protest horen

Natalie Portman in haar Oscarjurk.
EPA Natalie Portman in haar Oscarjurk.
Vannacht werden de Oscars uitgereikt in LA. De belangrijkste filmprijzen van het jaar gingen ook dit keer voornamelijk naar mannen. Vooral omdat er weinig vrouwen genomineerd waren. Bekend Hollywood liet tijdens de uitreiking dan ook volop hun protest horen. 

Actrice Natalie Portman bracht vannacht een eerbetoon aan alle vrouwelijke regisseurs die niet genomineerd waren. Ze liet hun namen op haar jas borduren. Vooral het feit dat Greta Gerwig van ‘Little Women’, die verder wel 6 nominaties kon binnenrijven, niet genomineerd werd in de categorie ‘Beste Regie’, zorgde voor veel woede en frustratie in Hollywood.

Portman liet de namen van alle vrouwelijke regisseurs die niet genomineerd waren op haar jas borduren.
EPA Portman liet de namen van alle vrouwelijke regisseurs die niet genomineerd waren op haar jas borduren.
De vrouwelijke regisseurs op de jas van Natalie.
AFP/Getty De vrouwelijke regisseurs op de jas van Natalie.

Hop naar het begin van de show: de eerste steek van de avond is ook meteen een feit: Janelle Monáe haalt subtiel uit naar de Academy, die heel wat vrouwelijke sterren in de kou liet staan tijdens de nominaties. “Ik ben trots dat ik hier als vrouwelijke, zwarte, queer artieste mag staan”, klinkt het tussen het zingen door.

Ook de mannen steken een tandje bij. Chris Rock en Steve Martin hielden samen een openingsmonoloog. Toen Chris de aanzet maakte met “de Oscars hebben toch alles wat je zou willen”, pikte Steve in met: “Goh, ik mis toch iets...” “Vagina’s?”, vroeg Chris zich af. “Ach ja, dat is het!” Een grapje waar heel de zaal hartelijk om kon lachen, maar de boodschap kwam duidelijk over. 

Steve Martin en Chris Rock tijdens hun openingsmonoloog.
REUTERS Steve Martin en Chris Rock tijdens hun openingsmonoloog.

Brie Larsson, Sigourney Weaver en Gal Gadot brachten wat girlpower en benadrukten nog eens fijntjes hoe mannelijk de nominaties wel niet zijn. Ze kondigen ook het orkest aan, dat een medley brengt van de beste soundtracks en voor het eerst geleid wordt door een vrouwelijke dirigente. Een beetje een troostprijs, als u het ons vraagt. 

Brie Larson, Sigourney Weaver en Gal Gadot.
Chris Pizzello/Invision/AP Brie Larson, Sigourney Weaver en Gal Gadot.11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Walter Vervloesem

  Daar zijn de gefrustreerde weer , het is simpel ben je goed dan win je ,ben je het niet bijt je in het hout.Ongeacht of je een broek of rok draagt.

 • Kristine Delacourt

  De verdiensten van vrouwelijke regisseurs en artiesten mag zeker meer in de verf gezet worden. Maar dan wel zonder dat geklaag en gezaag a.u.b. Net door altijd de discriminatiekaart te trekken brengt men de geweldige verdiensten van succesvolle vrouwen in diskrediet.

 • Eric Van den Bergh

  Niet gender, niet ras, niet..., maar enkel kwaliteit telt, en de beste wint.

 • Marc LInden

  bewijst nog maar eens de onzin van die uitlatingen je wint als je de beste bent en je moet niet winnen als je niet de beste bent , vrouw, holebi , paard of voetballer

 • Ronny Cuypers

  Ik dacht dat die prijzen de besten belonen. Maar blijkbaar denken vrouwen daar anders over. Nu ja, denken mag natuurlijk.