Onze Hollywoodvrouw maakt haar Oscarvoorspellingen: “‘1917', dat is de beste film in 10 jaar tijd”

Onze vrouw in Hollywood maakt haar Oscarvoorspellingen.
HLN Onze vrouw in Hollywood maakt haar Oscarvoorspellingen.
De Oscarnominaties voor 2020 zijn officieel binnen, hoogtijd dus om eens polshoogte te nemen bij Kristien Gijbels, onze vrouw in Hollywood. Kristien is al zes jaar lid van de Hollywood Foreign Press Association, de organisatie die de Golden Globes uitreikt. Als filmexpert van dienst buigt ze zich nu ook eens over de Oscars: “Als het van mij afhangt, mag ‘1917' alles winnen.” 

De grote slokoppen van de dag waren ‘Joker’, met elf nominaties, en daarnaast ‘The Irishman’, ‘1917' en ‘Once Upon A Time... In Hollywood’ met elk tien nominaties. 

“Als we mogen voortgaan op de resultaten van de voorbije awardshows, wordt ‘1917' dit jaar de grote winnaar”, legt Gijbels uit. De prent won onder andere de Golden Globe voor ‘Beste Film’ en Critic’s Choice Award voor ‘Beste Regie’. “Heel terecht ook. Ik vind ‘1917' de beste film in tien jaar tijd. Het is een oorlogsfilm zoals we die nog nooit gezien hebben. Cameraman Roger Deakins is een genié. En de hele film steekt gewoon heel goed in elkaar. Als het van mij afhing, gingen alle Oscars meteen hun richting uit.” (lacht) “Al is ‘Once Upon A Time... In Hollywood’ toch ook wel mijn favorietje voor ‘Beste Film’.”

Ook één van de paradepaardjes dit jaar is de Zuid-Koreaanse film ‘Parasite’. De film van regisseur Bong Joon Ho maakt onder meer kans op de beeldjes voor ‘Beste Film’, ‘Regie’, ‘Scenario’ en ‘Buitenlandse Film’. “‘Parasite’ is mijn favoriete buitenlandse film”, zegt Gijbels enthousiast. “Ik heb hem al twee keer gezien en hij wordt zelfs nog beter the second time around. Het verhaal is waanzinnig goed en de humor is gewoonweg zalig. Ik ben dus tevreden dat hij niet alleen genomineerd is voor ‘Beste Buitenlandse Film’, maar ook voor het overkoepelende ‘Beste Film’.” 

Joaquin of Leonardo? 

Daarnaast vermoedt ze dat ook de beeldjes voor ‘Beste Acteur’ en ‘Actrice’ naar de usual suspects zullen gaan. “Renée Zellweger en Joaquin Phoenix hebben zowel de Golden Globe als de Critic’s Choice Award al op hun naam staan”, klinkt het. “Het zal logisch zijn dat ze ook de Oscar krijgen. Joaquin Phoenix... Tja goed, maar persoonlijk niet mijn favoriete acteur uit het lijstje. Ik had liever DiCaprio gezien en dan vooral dankzij de derde act in ‘Once Upon A Time’, maar vanwege spoilers ga ik nog niet verklappen wat daarin gebeurt!” 

“Zellweger is dan weer wel mijn favoriete actrice, omdat zij een uitstekende acteerprestatie heeft neergezet in ‘Judy’. Ik vond echt dat zij Judy Garland wás. Heb ook traantje weggepinkt bij de film, zo ontroerend vond ik het dat Garland zo een triest leven heeft gekend.” 

Laura Dern wint volgens Gijbels ‘Beste Actrice in een Bijrol’, terwijl Brad Pitt met de mannelijke variant van die prijs zal gaan lopen. Martin Scorsese wordt volgens haar ‘Beste Regisseur’, voor zijn werk aan ‘The Irishman’. “Een prent die niets won tijdens de Globes, maar tijdens de Oscars waarschijnlijk wel wat erkenning zal krijgen.”  

Verrassende wendingen

Toch zaten er voor Kristien ook enkele verrassingen tussen. “Dat ‘Frozen 2' er niet bij is!”, klinkt het verbaasd. “Dat vind ik opvallend, gezien het toch om de meest succesvolle animatiefilm ooit gaat. Ze zijn alleen genomineerd voor ‘Beste Originele Nummer’ dankzij ‘Into The Unknown’, maar niet voor ‘Beste Animatiefilm’.”

'Frozen 2' kreeg minder nominaties dan verwacht.
Disney 'Frozen 2' kreeg minder nominaties dan verwacht.

“Wel ben ik blij dat ‘The Lighthouse’ ertussen zit voor beste cinematografie. Is heel het seizoen beetje over het hoofd gezien geweest. Maar voor cinematografie is de nominatie echt wel dik verdiend. En ook ‘Ford v Ferrari’ zat er een paar keer tussen. Dat is ook één van mijn favorieten en toch kreeg hij tijdens de Golden Globes maar één nominatie.” 

Naast opvallende ‘extra’ nominaties, zijn er ook namen die dit keer uit de boot vallen. “Dat Jennifer Lopez en Awkwafina geen enkele nominatie gekregen hebben, vind ik gek. Awkwafina won immers nog als eerste vrouw met Aziatische roots de Golden Globe voor ‘Beste Actrice in een Hoofdrol’, dankzij haar rol in ‘The Farewell’.”

Weinig vrouwen

“De Oscars gaan net zoals de Globes veel commentaar krijgen dat er geen vrouwelijke regisseurs zijn genomineerd”, waarschuwt Kristien tot slot nog. “Maar ik vond persoonlijk dat Greta Gerwig net niet goed genoeg was om in dat lijstje te staan met ‘Little Women’. De film en het verhaal deden mij weinig, en ik vind niet dat we moeten gaan nomineren op basis van geslacht. Maar Amerikanen zijn daar natuurlijk nog veel gevoeliger voor...” 

Of Kristien gelijk krijgt, komen we te weten op 10 februari. Of in ons geval pas op 11 februari, want de Oscarshow begint pas om 2 uur ‘s nachts in onze tijdzone.

Kristiens film-top 5 voor dit jaar:

1. ‘1917'

2. ‘Once upon a time... In Hollywood’

3. ‘Parasite’

4. ‘Jojo rabbit’

5. ‘The Irishman’
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Sven Degroote

    1917 was inderdaad fenomenaal !

  • Kelly Verlinden

    Opinies, iedereen heeft er ene en ze zijn allen verschillend. Goede film maar zeker niet de beste van de afgelopen tien jaar en zeker niet van de komende tien jaar.

  • Johan Habets

    Hoezo? De cinema van onze regeringsvorming verdient zeker de ultieme hoofdprijs!