Onze Hollywoodredactrice vanuit de zaal: "Kippenvel!"

reuters
On-ge-zien: België maakt voor de derde keer op rij kans op een Oscar. Toen 'Rundskop' twee jaar geleden genomineerd werd, en ik voor de eerste keer in de zaal van de Oscars verslag mocht uitbrengen voor HLN.be, wist ik het wel zeker: "Dit maak ik nooit meer mee." Maar zo zie je maar, de Belgen hebben het toch maar mooi opnieuw geflikt!

De campagne werd in september al voorbereid en de champagne stond vanmiddag ongetwijfeld klaar: een nominatie voor 'The Broken Circle Breakdown' was binnen handbereik, en dat wilde ik doodgraag vanop de eerste rij meemaken. De wekker om half vier 's ochtends gezet op de redactie in North Hollywood, afspraak om half vijf aan het gebouw van The Academy waar de Oscargenomineerden bekendgemaakt worden.

Rondje lopen
Wanneer Felix Van Groeningen een rondje is gaan lopen, begin ik zenuwen te krijgen van zodra de deuren van het Samuel Goldwyn Theater opengaan: zouden ze er straks écht bij zijn? Ik sta ondertussen in rechtstreeks contact met de chef nieuws van onze site die ervoor zal zorgen dat de uitslag onmiddellijk online komt. We zijn om twintig voor drie Belgische tijd pas echt vertrokken wanneer Chris Hemsworth en Cheryl Boone Isaacs de namen van de acteurs in de categorie van Beste Mannelijke Bijrol afroepen. Abdi, Cooper, Fassbender, Hill en Leto. "Kopke d'r bij houden", denk ik bij mezelf, want terwijl ik de uitslag doorgeef aan de redactie, kan ik nog maar aan één ding denken: waar blijft die categorie van Foreign Language Film nu?!

En jawel, we zijn twee minuten verder wanneer we 'Belgium' horen vallen. De reporters die een rij achter mij zitten, moeten lachen wanneer ik een keiharde "YES!" door de zaal laat klinken. 't Was er uit voordat ik het wist. Ik denk meteen aan hoe het er thuis bij Van Groeningen, Heldenbergh en Baetens aantoe moet gaan. Zijn de glazen al gevuld? Wat een kippenvelmoment!

Wordt moeilijk
'The Broken Circle Breakdown' heeft al een schitterend parcours afgelegd met maar liefst achtenveertig prijzen, maar de Italiaanse inzending van de Oscars doet het zowaar nóg beter. Dat ze vorige week nog een Golden Globe wonnen, heeft overduidelijk het zelfvertrouwen opgekrikt: "'t Zal heel moeilijk worden voor jullie met 'La Grande Bellezza' erbij", laat één van de Italiaanse journalisten vallen wanneer ze mij de zaal ziet uitwandelen. Of ik ze gelijk moet geven laat ik in het midden, mede ook omdat ik er op dit moment eventjes niet aan wil denken. Eerst nog even nagenieten van die nominatie, en uitkijken naar de promotournee in LA!

reuters
reuters
KGM