Neil Patrick Harris trekt alle registers open tijdens eerste Oscarpresentatie

GETTY
Het was de eerste keer dat Neil Patrick Harris de Oscars presenteerde, maar hij ontpopte zich meteen tot een van de hardst werkende presentatoren in de geschiedenis. Hij zong, danste en liep zelfs in zijn onderbroek over het podium van het Dolby Theatre. De Broadway- en televisiester ging ook de confrontatie niet uit de weg: hij opende de show met een vluchtige maar scherpe opmerking over de wel zeer homogene groep genomineerden.

"Tonight we honour Hollywood's best and whitest, sorry, brightest." Vanavond eren we de beste en blankste, sorry, briljantste Hollywoodacteurs: zo opende Neil Patrick Harris, bekend van de hitserie 'How I met your mother', de 87ste Oscarceremonie. Een eerste lachsalvo, en de nervositeit in de zaal was meteen gebroken.

Zijn grap was een verwijzing naar de kritiek waarmee de Oscarstemmers dit jaar te maken kregen omdat voor het eerst in jaren niet één niet-blanke artiest genomineerd was. Nochtans deed die mogelijkheid zich voor, met de veelgeprezen ster van het burgerrechtendrama 'Selma', David Oyelowo.

GETTY

Het was slechts het eerste van meerdere politiek geladen momenten tijdens de show. Patricia Arquette, die het beeldje voor Beste Vrouwelijke Bijrol mee naar huis mocht nemen, pleitte later op de avond voor gelijkheid van loon voor vrouwen. Filmmaker Laura Poitras ('Citizenfour') sprak bij het in ontvangst nemen van de award voor de Beste Documentaire haar bewondering uit voor NSA-klokkenluider Edward Snowden.

"Wanneer de belangrijkste beslissingen, die ons allen aanbelangen, in het geheim worden genomen, verliezen we de mogelijkheid om de heersende machten te controleren", zei ze. Haar speech werd gevolgd door een opmerking van Harris, die stelde dat "het onderwerp van 'Citizenfour', Edward Snowden, niet aanwezig kon zijn 'for some treason' (verraad, red.)".

Neil Patrick Harris en Anna Kendrick.
GETTY Neil Patrick Harris en Anna Kendrick.
EPA

In onderbroek

Als zanger en danser toonde Harris zich van zijn beste kant tijdens de muzikale opening van de show, een eerbetoon aan de magie van film én tegelijk een bewuste poging om ook de techminnende jongere televisiekijkers aan te spreken. "Check out the glamour and glitter; people tweeting on the Twitter", zong Harris, op het podium vergezeld door actrice en zangeres Anna Kendrick en Jack Black, terwijl op een scherm computergegenereerde beelden van filmklassiekers getoond werden.

Iets of wat eigenaardig was zijn hommage aan het winnende 'Birdman'. Harris waagde zich op het podium in onderbroek, sokken en schoenen - een verwijzing naar een van de meest memorabele scènes in de film - om de presentatoren van de award voor de Beste Geluidsmixage voor te stellen met de woorden: "Acteren is een nobel beroep."

EPA
AP