Hoe wit waren de Oscars nu echt? Nederlandse student verzamelt data 22.000 films

Photo News
Heel wat zwarte acteurs reageerden ontzet over de nominaties voor de Oscars. Twee jaar op rij werd er geen enkele zwarte acteur geselecteerd voor de jaarlijkse Academy Awards in de VS. De ophef over de 'witte' Oscars was groot. Maar 'wit' waren de Oscars nu écht? De Rotterdamse student Kevin Damstra verzamelde de harde cijfers en plakte op 22.000 films een witheid-percentage.

De 24-jarige Kevin Damstra, student Creative Media and Game Technologies aan de Hogeschool Rotterdam, zegt dat de ophef vooral gebaseerd was op gevoelens. Daarom ging hij aan de slag met de data. "Ik houd van logica", zegt hij in NRC. "Dan wil je harde cijfers." 

In zijn vrije tijd werkte hij aan de website cntrst.exposed, om in kaart te brengen hoe blank de filmindustrie is. Op de site kan je op titel of genre zoeken. Zo kom je te weten dat er in The Imitation Game enkel blanke acteurs meespelen en 12 Years a Slave een zeer diverse cast heeft. 

Met gezichtsherkenningssoftware analyseerde hij profielfoto's van 60.000 acteurs om zijn data te verzamelen. De website werkt niet volledig accuraat erkent Damstra. De profielfoto's van de acteurs zoekt hij op via The Movie Database, maar niet iedereen zit in die databank. De student-programmeur hoopt om zijn website in de toekomst nog te vervolledigen met tv-series en percentages per filmstudio. 

Twitter

Ik houd van logica. Dan wil je harde cijfers.

Kevin Damstra