Hoe groot zijn de kansen van 'The Broken Circle Breakdown'?

kos
'The Broken Circle Breakdown' van Felix Van Groeningen is genomineerd voor de Oscar van Beste Buitenlandse Film. Het is de zevende Belgische Oscarnominatie in deze categorie, maar het beeldje mochten de Belgen nog nooit mee naar huis nemen. Wat zeggen de bookmakers? Oordeel daarna vooral zelf wie de strafste kandidaat is.

Bookmaker bwin.be is niet zo positief over de kansen van de Belgische film. Volgens de site zal 'The Great Beauty' met het beeldje gaan lopen. De prent van Felix Van Groeningen heeft volgens bwin amper 5,26 procent kans om te winnen. 'The Great Beauty' leidt daarentegen de dans met 64,52 procent kans op winst, 'The Hunt' volgt met 33,9 procent kans.

  Kansen
’The Great Beauty’ 0,55/1
’The Hunt’ 1,95/1
’Omar’ 6/1
’The Broken Circle Breakdown’ 18/1
’The Missing Picture’ 33/1

'The Broken Circle Breakdown' van Felix Van Groeningen (België)
'The Broken Circle Breakdown' legt een prachtparcours af. De film won al 48 prijzen, waaronder de Publieksprijs en de Jury Grand Prize op het filmfestival in Québec, de prijs voor Beste Buitenlandse Film van de Washington D.C. Area Film Critics Association en de LUX-filmprijs van het Europees Parlement. De gespecialiseerde site Indiewire rekent de Belgische inzending tot de favorieten, samen met 'The Hunt' en 'The Great Beauty'.
Score op imdb.com: 7,9/100

'The Hunt' van Thomas Vinterberg (Denemarken)
'The Hunt', origineel getiteld 'Jagten', vertelt het verhaal van kleuteronderwijzer Lucas (rol van Mads Mikkelsen) wiens leven volledig overhoop gehaald wordt wanneer hij verdacht wordt van seksueel misbruik. Mikkelsen, die u zich misschien nog herinnert als de pokerende slechterik uit de Bondfilm 'Casino Royale', kreeg de prijs voor beste acteur in Cannes. De film was in ook de running voor de Gouden Palm in 2012, maar moest de eer laten aan 'Amour'. Die film won vorig jaar de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.
Score op imdb.com: 8,3/10

Score van Metacritic.com 76/100

'The Great Beauty' van Paolo Sorrentino (Italië)
Het Italiaanse 'La Grande Bellezza' lijkt wel op elk filmfestival een prijs te pakken. De film van Paolo Sorrentino was net nog de winnaar van de Golden Globe voor beste buitenlandse film, vaak een goede graadmeter voor wie met de Oscar naar huis mag.
Score op imdb.com: 7,9/10

'The Missing Picture' van Rithy Panh (Cambodja)
'The Missing Picture' was vorig jaar te zien op het filmfestival van Cannes, zij het in een nevencompetitie. De film vermengt archiefbeelden en geboetseerde figuren om te vertellen over de gruwel van de Rode Khmer in Cambodja tussen 1975 en 1979. De prent is eerder een outsider bij de nominaties.
Score op imdb.com: 7,4/10

'Omar' van Hany Abu-Assad (Palestina)
De regisseur van 'Omar', Hany Abu-Assad, kwam vorig jaar zijn film persoonlijk voorstellen op het filmfestival van Gent. Hij won er de prijs van de jongerenjury, nadat hij eerder dat jaar onder andere een speciale juryprijs won in Cannes.
Score op imdb.com: 7,6/10