De officiële Oscarfoto is er, en er staat een kartonnen persoon tussen

Getty Images
Binnen een kleine maand vindt de 90ste Oscaruitreiking plaats in Los Angeles. Alle genomineerden mochten gisteren echter al aanschuiven voor een officiële lunch in het Beverly Hilton Hotel, waar ze naar goede gewoonte ook een groepsfoto maakten. En daarbij viel één ding nogal op.

Wel, eigenlijk twee dingen. Ten eerste waren er verbazend weinig vrouwelijke genomineerden, ondanks alle stemmen die opgaan voor meer gelijkheid. 126 mannen staan te glunderen op de foto, tegenover 46 vrouwen. Het is een probleem waar John Bailey, president van de Academy, zich van bewust is. "De Academy staat voor een grote verandering. We moeten onszelf heruitvinden en meer aandacht besteden aan een betere balans van geslacht, ras, etniciteit en religie."

Goede voornemens, maar dat is niet het enige dat opviel. Want van de 46 vrouwen die aanwezig waren, was er eentje gemaakt uit karton. Jawel, dat lees je correct: regisseuse Agnès Varda, met haar 89 jaar de oudste genomineerde ooit, kon niet in levende lijve aanwezig zijn op de perslunch. Daarom had haar coregisseur er niet beter op gevonden dan een kartonnen versie van de dame mee te nemen en die naast hem te plaatsen tijdens het fotomoment - tot groot jolijt van de andere aanwezigen. De dame werd zo meteen wereldberoemd, en maakt met haar nominatie voor beste documentaire overigens veel kans op een beeldje. En met haar Brusselse roots - ze werd geboren in Elsene - krijgen de Oscars dit jaar misschien toch nog een Belgisch tintje.

De kartonnen versie van Agnès Varda.
Getty Images De kartonnen versie van Agnès Varda.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jurgen Van Den Bergh

    Als er volgend jaar meer vrouwen genomineerd zijn dan mannen dan heb ik daar geen enkel probleem mee. Want dat wil dan zeggen dat ze goed waren in wat ze gedaan hebben. Maar andersom blijkt wel een probleem voor de verstokte feministen. Van zodra we gaan beginnen met quota is elke geloofwaardigheid weg. Hoe kun je nu toch zo blind zijn om dat niet in te zien?

  • Tom Van Calster

    Ongeacht van hoe goed ze zijn, er moeten meer vrouwen genomineerd worden ... Hoe absurd klinkt dat.