Alles wat je over Awards Season moet weten

photo_news
Het nieuwe jaar is ingezet, en dat betekent dat Hollywood zich opmaakt voor de 'most exciting time of the year': Awards Season. Ook dit jaar zal de redactie van HLN Hollywood verslag uitbrengen vanop de eerste rij. Hier kom je als eerste de winnaars te weten van prestigieuze uitreikingen zoals de Golden Globes, Grammy Awards en de Oscars. Bovendien gunnen we je een blik achter de schermen van de belangrijkste awardshows, laten we je als eerste weten of 'The Broken Circle Breakdown' op 16 januari een Oscarnominatie weet te verzilveren en vuren we onze voorspellingen op je af. Nog niet helemaal mee met de hele awardshetze? Geen nood, want onderstaande gids brengt je al een heel eind op weg.

Wie het lijstje van uitreikingen afgaat, zal misschien merken dat er hier en daar met de kalender geschoven werd, en dat is niet voor niks: er werd dit jaar immers rekening gehouden met de Winter Olympics die van 7 tot 23 februari worden uitgezonden.

PEOPLE'S CHOICE AWARDS

Woensdag 8 januari

De People's Choice Awards werden in 1975 opgericht om fans de kans te geven om ook hun stem te laten gelden. Dit is de enige uitreiking waar het publiek mag stemmen op hun favoriete films, tv-series en muziek.

Wie mag er stemmen? Iedereen. Fans kunnen online hun stem uitbrengen in maar liefst 58 categorieën.

Meest memorabele moment: Een ex aequo in 1982 in de categorie van Favoriete Filmactrice. Zowel Jane Fonda als Sally Field mogen een beeldje mee naar huis nemen.

Wat we dit jaar mogen verwachten: De show wordt dit jaar aan elkaar gepraat door '2 Broke Girls'-sterren Beth Behrs en Kat Dennings. 'Glee' staat op kop met maar liefst 8 nominaties, gevolgd door Katy Perry en Sandra Bullock die elk 5 nominaties kregen. Er maken ook een aantal nieuwe categorieën hun opwachting, waaronder favoriete Sci-Fi Fantasiester en Favoriete Streamingserie. Er wordt verwacht dat Sandra Bullock en Melissa McCarthy de prijs voor Favoriete Filmduo in de wacht zullen slepen dankzij hun acteerprestaties in 'The Heat'.

Robert Downey Jr. op de People's Choice Awards
photo_news Robert Downey Jr. op de People's Choice Awards

GOLDEN GLOBE AWARDS

Zondag 12 januari

De Golden Globes werden voor het eerst in 1947 gehouden en zetten zowel film als televisie in de kijker. Er zijn 25 categorieën: 14 voor film en 11 voor televisie.

Wie mag er stemmen? Leden van de Hollywood Foreign Press Association. HFPA bestaat uit ongeveer 90 buitenlandse journalisten die allemaal in Zuid-Californië wonen en die enkel over showbizz schrijven.

Meest memorabele moment: Christine Lahti zat op het toilet toen ze een Golden Globe won voor haar rol in 'Chicago Hope'.

Wat we dit jaar mogen verwachten: Tina Fey en Amy Poehler mogen dit jaar terugkeren als presentatrices van de Golden Globes. 'American Hustle' en '12 Years a Slave' sleepten elk 7 nominaties in de wacht. De Golden Globes worden gezien als de grote voorspeller van de Oscars. Grote kanshebber in de categorie van Beste Film is zonder enige twijfel 'Gravity'. Miniserie 'Behind The Candelabra' en hitserie 'Breaking Bad' maken in de tv-categorieën dan weer het meeste kans om in de prijzen te vallen.

Daniel Day Lewis op de Golden Globes
photo_news Daniel Day Lewis op de Golden Globes

CRITICS' CHOICE MOVIE AWARDS

Donderdag 16 januari

De allereerste awardshow werd in 1995 gehouden en draait enkel om film. De Critics' Choice Television Awards, ontstaan in 2010, worden dan weer in de zomer uitgereikt.

Wie mag er stemmen? Meer dan 280 leden van de Broadcast Film Critics Association, met leden uit de Verenigde Staten en Canada.

Meest memorabele moment: Sandra Bullock ('The Blind Side') won in 2010 de award voor Beste Actrice, en versloeg hier onder andere Meryl Streep ('Julie & Julia') mee. Bullock kwam het podium op en schreeuwde 'Bullshit!' uit, om Streep vervolgens vol op de mond te kussen.

Wat we dit jaar mogen verwachten: Aisha Tyler is de gastvrouw van de avond. Net zoals de Golden Globes, sleepten 'American Hustle' en '12 Years a Slave' elk 13 nominaties in de wacht. 'Gravity' kreeg er 10. Verwacht wordt dat 'American Hustle' heel wat prijzen zal winnen.

Anne Hathaway op de Critics' Choice Awards
photo_news Anne Hathaway op de Critics' Choice Awards

SCREEN ACTORS GUILD AWARDS

Zaterdag 18 januari

We zijn ondertussen al aan de 20ste editie van de SAG Awards toe, waar leden van de Screen Actors Guild mogen stemmen in 5 filmcategorieën en 8 tv-categorieën. De belangrijkste awards zijn die van Beste Filmcast en Beste TV-cast.

Wie mag er stemmen? Enkel leden van de acteursvereniging SAG-AFTRA. De winnaars worden dus beslist door collega's. Opvallend detail: in de vereniging zitten maar liefst 100,000 acteurs!

Meest memorabele moment: Er vallen maar weinig memorabele momenten te bespeuren wanneer we door het archief van de SAG Awards grasduinen, maar in 2012 zorgde de cast van 'Bridesmaids' voor een ludieke noot wanneer ze op het podium hun drinkspelletje introduceren. Spelregels: iedereen drinkt wanneer 'Scorsese' wordt vermeld. "Je zou er van versteld staan hoe vaak zijn naam tijdens een gesprek valt", aldus Melissa McCarthy.

Wat we mogen verwachten: '12 Years a Slave' en 'Breaking Bad' staan op kop met elk vier nominaties. Rita Moreno wordt in de bloemetjes gezet en krijgt de Lifetime Achievement Award. Jennifer Lawrence, Sandra Bullock en Meryl Streep zijn de gedoodverfde favorieten van de avond. 'Breaking Bad' en '30 Rock' maken het meeste kans op de tv-prijzen.

Ben Affleck op de SAG Awards
photo_news Ben Affleck op de SAG Awards

GRAMMY AWARDS

Zondag 26 januari

De Grammys - ook bekend als "het grootste muzikale spektakel van het jaar" - eert de grootste muziekartiesten van het moment. Op 26 januari van dit jaar vindt de 56ste uitreiking plaats.

Wie mag er stemmen? Leden van de Recording Academy kunnen hun stem uitbrengen in maar liefst 82 (!) verschillende categorieën. De leden moeten zich baseren op het talent van de artiest, en dus niet op de verkoopcijfers van hun platen.

Meest memorabele moment: Michael Jackson kreeg in 1984 maar liefst 12 nominaties waarvan hij er uiteindelijk 8 wist te verzilveren met 'Thriller'. Nog nooit sleepte een artiest zoveel nominaties in de wacht.

Wat we dit jaar mogen verwachten: LL Cool J keert terug als gastheer van de avond. Jay Z staat dankzij 'Magna Carta Holy Grail' op kop met 9 nominaties. Imagine Dragons, Kendrick Lamar, Pink en Blake Shelton mogen onder andere optreden.

Ryan Lewis en Macklemore op de Grammy Awards
photo_news Ryan Lewis en Macklemore op de Grammy Awards

GOLDEN RASPBERRY AWARDS

Zaterdag 1 maart

Deze awardshow, beter bekend als de Razzies, reikt prijzen uit aan het allerslechtste dat we het afgelopen jaar op het witte doek te zien kregen. De Razzies, die dit jaar voor de 34ste keer worden uitgereikt, worden beschouwd als de 'anti-Oscars' en delen prijzen uit voor onder andere 'Slechtste Remake' en 'Slechtste Film'.

Wie mag er stemmen? Iedereen die 40 dollar neertelt voor een Razzie-lidmaatschap.

Meest memorabele moment: Sandra Bullock nam in 2010 twee Razzies in ontvangst voor haar acteerprestatie in 'All About Steve'. Opvallend detail: Bullock won de avond voordien de Oscar voor Beste Actrice dankzij haar rol in 'The Blind Side'.

Wat we dit jaar mogen verwachten: De nominaties worden pas op 15 januari bekendgemaakt, maar er wordt voorspeld dat 'The Lone Ranger' en 'Grown-Ups 2' er sowieso bij zullen zijn.

Sandra Bullock op de Razzies
photo_news Sandra Bullock op de Razzies

ACADEMY AWARDS

2 maart

De Oscars werden voor het eerst in 1929 gehouden in het Hollywood Roosevelt Hotel en worden sinds 1953 ook op tv uitgezonden. De awardshow wordt beschouwd als de belangrijkste prijsuitreiking in Hollywood.

Wie mag er stemmen? Meer dan 600 leden van 'The Academy' kunnen hun stem uitbrengen in 24 categorieën.

Meest memorabele moment: Waar we er voor de SAG Awards amper eentje konden vinden, lopen de Oscars over van memorabele momenten. Zo weigerde Marlon Brando in 1973 zijn Oscar voor zijn rol in 'The Godfather' en liep er in 1974 een streaker het podium op. Een ander onvergetelijk moment vond in 2002 plaats, toen Halle Berry de eerste Afro-Amerikaanse actrice werd die de Oscar voor Beste Actrice in ontvangst mocht nemen.  

Wat we dit jaar mogen verwachten: Ellen DeGeneres mag opnieuw de Oscars aan elkaar praten. De nominaties worden op 16 januari aangekondigd. Die resultaten kom je als eerste op HLN.be te weten.

Jennifer Lawrence op de Academy Awards
photo_news Jennifer Lawrence op de Academy Awards