Alles wat je moet weten over de Oscars van vannacht

GETTY
Bij de jaarlijkse uitreiking van de Oscars wist Birdman vannacht létterlijk de hoofdvogel af te schieten. Dat weet u ondertussen wellicht al, maar naast het beeldje voor de Beste film moet u vooral het volgende van de 87ste Oscaruitreiking onthouden:

Neil Patrick Harris eert Birdman. In zijn onderbroek.

Birdman, de tragikomedie van regisseur Alejandro González Iñárritu, pakte vier van de negen Oscars waarvoor de film was genomineerd: die voor beste film, beste regisseur, beste camerawerk en beste scenario. En dat verdient een eerbetoon, vond presentator Neil Patrick Harris. Hij dumpte zijn laatste restje gêne en ging in witte slip het podium op om de beroemde onderbroekscène uit de film na te spelen. "Acteren is geen nobel beroep", klinkt het met een knipoog. De zaal kon het grapje best wel smaken. Het wasbordje van de acteur mocht dan ook best gezien worden.

AP

Het muzikale openingsnummer

Als Neil Patrick Harris aanwezig is, weet je dat er gezongen gaat worden. De acteur, die ook al zijn diensten in de musicalwereld bewees, ging opnieuw voor een traditioneel muzikaal openingsnummer, compleet met leuke special effects, Jack Black, een knipoog naar Kanye West, ettelijke dansers én een indrukwekkende Anna Kendrick.

Niet alle oscars waren gemaakt van goud, en Batman was aanwezig

Dit jaar wist ook Oprah een beeldje in de wacht te slepen - jawel, u hoort het goed. Toegegeven, het was geen goudkleurig exemplaar, maar eentje uit lego. De makers van 'The Lego Movie' werden dan niet genomineerd voor de Oscar voor 'Beste Geanimeerde Film', maar ze kregen wel een geweldig eerbetoon. Tegan and Sara mochten de themasong 'Everything Is Awesome' opvoeren, samen met een podium vol bizarre legofiguren - u herkent ook misschien wel Will Arnett in Batmankostuum (rond 1:30 in het filmpje hieronder). Er werden ook een aantal lego-Oscars de zaal in gestuurd, en Oprah en Emma Stone leken daar erg blij mee.

Patricia Arquette kreeg de vrouwen op haar hand

'Boyhood' mag dan zijn favorietenrol niet waargemaakt hebben, Patricia Arquette werd wel maar mooi de Beste Vrouwelijke Bijrol voor haar rol als single mama in de film. De aandacht ging echter volledig naar haar bedankingsspeech, waarin ze van de gelegenheid gebruik maakte om te advocateren voor gelijke rechten. Meryl Streep en J.Lo waren alvast fan.
De oscar voor Beste Mannelijke Bijrol ging overigens naar 'J.K. Simmons' voor Whiplash.

GETTY

Eddie Redmayne en Julianne Moore

Het heeft even geduurd, maar Julianne Moore mocht na vijf nominaties dit jaar eindelijk eens een beeldje mee naar huis nemen. De actrice werd beloond voor haar puike prestatie in 'Still Alice', waarin ze een psychologe met Alzheimer speelt. Ze bedankte in haar speech iedereen die voor haar gestemd heeft. "Ze zeggen dat een Oscar winnen ervoor zorgt dat je vijf jaar langer leeft. Als dat zo is, wil ik jullie bedanken", grapte ze. Daarnaast was ze ook zeer dankbaar dat er nu meer aandacht uitging naar de vreselijke ziekte.

Voor de jonge Eddie Redmayne (33) was het echter bij de eerste nominatie al prijs: hij werd geëerd als Beste Mannelijke Acteur. Ook hij zette een acteur met een ongeneeslijke ziekte neer; zijn rol als Stephen Hawking in 'The Theory Of Everything', kon op veel bijval rekenen. De emotionele acteur kwam moeilijk uit zijn woorden, maar wist zijn Oscar toch op te dragen aan iedereen met ALS.

REUTERS

Lady Gaga ging voor The Sound Of Music

Lady Gaga zou Lady Gaga niet zijn mocht ze niet opvallen, maar tijdens de awardshow deed ze dat niet op haar gebruikelijke manier. Geen bizarre pruiken, heel erg naakte kostuums, vleesjurken of zelfs popmuziek vannacht. De zangeres trok een zedige jurk aan en gaf ieders favoriete nummers uit 'The Sound Of Music' ten beste - inclusief Edelweiss -, en bewees intussen nog maar eens dat ze even goed kan zingen als tegen andermans schenen schoppen. Gaga kreeg een daverend applaus en een knuffel van Julie Andrews voor de moeite. En Twitter ontplofte in een mengeling van bewondering voor haar prestatie en afgrijzen voor de lelijke rode handschoenen van haar rode loperjurk.

GETTY