85ste Oscars brengen hulde aan James Bond

UNKNOWN
De 85ste Oscarceremonie zal hulde brengen aan James Bond. Dat hebben de organisatoren aangekondigd. De bekendste geheime agent ter wereld vierde in 2012 met 'Skyfall' zijn 50ste verjaardag op het witte doek. Een knaller van een verjaardag, want de film bracht al meer dan een miljard op.

De films over de spion van de Britse Queen sleepten doorheen de jaren verschillende nominaties en enkele Oscars in de wacht. Een prestatie aangezien het actiegenre veelal over het hoofd gezien wordt door de stemgerechtigden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

Mochten 'Skyfall' en zijn Britse regisseur Sam Mendes geen nominatie in de wacht slepen, zal 007 op 24 februari toch niet op het feestje ontbreken.

"We zijn zeer verheugd een bijzonder moment tijdens de ceremonie in te lassen, waarin hulde zal worden gebracht aan de films over James Bond voor hun 50ste verjaardag", stellen Craig Zadan en Neil Meron, de producers van de prestigieuze prijsuitreiking.

Op 10 januari worden de nominaties voor de Oscars bekendgemaakt. Mogelijk schopt zangeres Adele het tot de shortlist voor de beste song met het titelnummer van de film. Voor de rest kan 'Skyfall' beter niet te veel hopen: de film, de acteurs en de regisseur zijn afwezig op de nominatielijstjes van de Golden Globes en de SAG Awards, graadmeters voor de Oscars.

In 1964 won 'Goldfinger' de Oscar voor beste geluidseffecten, terwijl 'Thunderball' een jaar later met het beeldje voor beste visuele effecten naar huis mocht.

'Skyfall' is de 23ste Bond-film en de derde met Daniel Craig in de hoofdrol.