'Rundskop'-actrice Jeanne Dandoy: "Eenheid van België tonen"

AP
Jeanne Dandoy, de Waalse theateractrice die haar langspeelfilmdebuut maakte in 'Rundskop', loopt er een beetje veweesd bij, hier in Hollywood. Het is immers toch vooral de Vlaamse pers die aandacht heeft voor de Oscarnominatie, en weinig collega's hebben oog voor haar. Dandoy speelt Lucia Schepers in de film, de 'object of desire' voor de ontmande hoofdrolspeler Jackie (Matthias Schoenaerts) en tevens de zus van de kerel die Jackies edele delen tot moes sloeg. "Ik ben vooral fier hier te staan, zo kan ik de Belgische samenhorigheid in de verf zetten".

Hoe ze het inneemt, als theateractrice zo plots in het Hollywoodcircus belanden?

Goede smaak
"Het is gek, la folie. Ik had nooit gedacht dat het zo ver zou komen. Ik wist wel dat het een ijzersterk scenario was, en Michaël is een schitterende regisseur. Ik was enorm tevreden met het resultaat, maar je kan er niet op rekenen dat iedereen goede smaak heeft".

Of ze ten prooi valt aan stress, nu de grote dag nadert? "Nee, ik vind het zo al heel mooi, wat we hebben bereikt. Zoals Michaël zegt, we zijn al gewonnen. Of we nu de Oscar binnenhalen of niet, het blijft schitterend".

Dandoy is geboren in Namen, groeide op in Luik en woont inmiddels in Brussel. Voor haar was het een openbaring op een overwegend Vlaamse filmset terecht te komen.

"Ik ben enorm gevleid dat Michaël me heeft uitgenodigd om naar hier te komen, normaal zijn het enkel de twee hoofdrolspelers die hier aantreden. Ik ben er fier op, als Franstalige Belg in een Vlaamse film te spelen. We deden de opnames voor en vlak na de verkiezingen van 2010. We hebben toen veel over politiek gepraat, maar niemand in de cast of de crew bleek bezig te zijn met communautaire tegenstellingen. Dat is toch vooral iets wat binnen de politiek blijft. Ik sprak vroeger vlot Nederlands, hoor. Op school heb ik nog de talenprijs gewonnen. Maar ik heb het daarna niet meer gesproken, en dan verlies je snel je taalvaardigheid".

Vlaams-Waalse outfit

Op de rode loper draagt Dandoy zondag een jurk van de Waalse couturier Jean-Paul Lespagnard. Wit-zwarte polka dots. "Maar mijn juwelen zijn van Wouters & Hendrix, en dat zijn Vlamingen. Heel bewust, ja, ik wilde iets Vlaams en iets Waals dragen".

Prima. Jeanne moet er al weer vandoor, naar een of andere receptie. "Niet vergeten", zegt ze nog, "'Iek spreek hoed de Niederlans'". Chapeau, Jeanne. On se voit sur le balatum rouge! (luc beernaert)