'Deux jours, une nuit' van Belgische broers Dardenne valt uit Oscar-race

Luc en Jean-Pierre Dardenne.
Photonews Luc en Jean-Pierre Dardenne.
De film 'Deux jours, une nuit' van de broers Dardenne zit niet bij de resterende negen kanshebbers op de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Dat heeft de Academy vandaag bekendgemaakt.

De film werd in september voorgedragen als Oscarnominatie voor ons land. Vandaag maakte de organisatie de shortlist bekend van de negen films die nog in de race zijn voor de prijs van beste niet-Engelstalige film. 'Deux jours, une nuit' zit daar niet bij.

Voor de categorie waren er inzendingen uit 83 landen. Amerikaanse vakbladen rekenden de film van Dardenne nochtans tot het kransje kanshebbers, niet in het minst omdat de immer charismatische Franse actrice Marion Cotillard de hoofdrol vertolkt.

Wel bij de negen kanshebbers zijn 'Wild Tales' van Damian Szifron (Argentinië), 'Tangerines' van Zaza Urushadze (Estland), 'Corn Island' van George Ovashvili (Georgië), 'Timbuktu' van Abderrahmane Sissako (Mauritanië), 'Accused' van Paula van der Oest (Nederland), 'Ida' van Pawel Pawlikowski (Polen), 'Leviathan' van Andrej Zvjagintsev (Rusland), 'Force Majeure' van Ruben Östlund (Zweden) en 'The Liberator' van Alberto Arvelo (Venezuela).

Op 15 januari worden de vijf finalisten bekendgemaakt, samen met de nominaties voor de andere Oscars. D-day is 22 februari, wanneer de 87ste Oscarplechtigheid plaatsvindt.

De film van Jean-Pierre en Yves Dardenne vertelt het verhaal van een vrouw die haar collega's moet overtuigen om een premie te weigeren, zodat zij haar werk kan behouden.

Marion Cotillard in 'Deux jours, une nuit'.
Kos Marion Cotillard in 'Deux jours, une nuit'.