'Deux jours, une nuit' is Belgische inzending voor de Oscars

'Deux jours, une nuit' van de broers Dardenne (links en rechts op de foto) gaat over Sandra, gespeeld door de Franse actrice Marion Cotillard (midden).
AP 'Deux jours, une nuit' van de broers Dardenne (links en rechts op de foto) gaat over Sandra, gespeeld door de Franse actrice Marion Cotillard (midden).
De film 'Deux jours, une nuit' van Jean-Pierre en Luc Dardenne wordt de Belgische inzending voor de Oscars. Dat heeft een nationale jury bestaande uit zes mensen uit het Belgische filmberoep beslist. De film verdedigt ons land in de categorie voor Beste Niet-Engelstalige Film. Het is de vierde keer dat de broers naar de uitreiking van de filmprijzen ijn Los Angeles mogen.

De jury, voorgezeten door Joëlle Levie, was unaniem in haar beslissing. Ze prees onder meer "de cinematografische kwaliteiten van de film en het sterke eigentijdse en universele karakter ervan". Een ander pluspunt is volgens de jury "het trans-Atlantische potentieel van de film: ten eerste door de Franse hoofdrolspeelster Marion Cotillard, die in 2008 een Oscar won voor 'La môme' en bekend is in Hollywood. Voorts vanwege de goed kritieken die de film in Noord-Amerika kreeg na de première op het filmfestival van Cannes in mei."

'Deux jours, une nuit' gaat over een werkneemster, Sandra (gespeeld Marion Cotillard), die één weekend - of twee dagen en een nacht - de tijd heeft om haar collega's te overtuigen om hun premie af te staan zodat zij haar werk kan behouden. Ze wordt geholpen door haar echtgenoot, gespeeld door de Belgische acteur Fabrizio Rongione.

De film ging in mei in première op het filmfestival van Cannes en is ook een van de zes kanshebbers op de publieksprijs van de European Film Awards.

Vierde keer, goede keer?
'Deux jours, une nuit' is de vierde film van de broers Dardenne die ons land instuurt naar de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), die de Oscars organiseert. De vorige drie waren 'Rosetta' (1999), 'Le Fils' (2002) en 'L'Enfant' (2005).

De uitreiking van de Oscars vindt plaats op 22 februari 2015 in het Dolby Theatre in Los Angeles. De nominaties worden bekendgemaakt op 15 januari.