Oscars schrijven geschiedenis: nooit eerder zoveel nominaties voor holebi-personages

Matt Sayles/Invision/AP
Het is nooit eerder voorgekomen dat zoveel films over LGBT-personages kans maken op prijzen bij de Oscars. Dat meldt de Amerikaanse homobelangenorganisatie GLAAD in entertainmentblad Variety.

Vier van de acht titels die de belangrijkste prijs voor ‘Beste Film’ kunnen winnen, gaan deels of helemaal over holebi-personages: biopic ‘Bohemian Rhapsody’, muziekfilm ‘A Star is Born’, kostuumdrama ‘The Favourite’ en de roadmovie ‘Green Book’.

In ‘A Star is Born’ speelt Lady Gaga een zangeres die in drag-bars zingt om haar droom waar te maken. ‘Green Book’ vertelt over het leven van de homoseksuele pianist Don Shirley, die in de jaren zestig van de vorige eeuw een tournee maakt door het nog ernstig gesegregeerde zuiden van de VS.

‘The Favourite’ vertelt over een driehoeksverhouding tussen drie vrouwen aan het Britse hof, en ‘Bohemian Rhapsody’ vertelt over het leven van de biseksuele Queen-zanger Freddie Mercury.

Daarnaast waren er nog andere LGBT-getinte nominaties, zoals voor het scenario van het zwarte drama ‘If Beale Street Could Talk’, gebaseerd op het boek van de legendarische homoseksuele schrijver James Baldwin. Ook zijn schrijver Jeff Whitty (‘Can you ever forgive me?’), regisseurs Rob Epstein en Jeffrey Friedman (‘End Game’) en componisten Marc Shaiman en Scott Wittman (‘Mary Poppins’) allemaal openlijk homoseksueel.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Natacha Verpoort

    de wereld is kapot! waar zal dit eindigen? is normaal doen niet meer goed genoeg? domme mensen allemaal!