Op de set van 'Torpedo': "Duiken in het donker, zonder lucht: doodeng"

VLAAMSE OORLOGSFILM MET KOEN DE BOUW

Koen De Bouw moest diep gaan voor deze rol, letterlijk en figuurlijk.
Jan Aelberts Koen De Bouw moest diep gaan voor deze rol, letterlijk en figuurlijk.
Het is zomers warm in Malta, waar dit weekend de laatste scènes van 'Torpedo' worden ingeblikt. De film van Sven Huybrechts vertelt het verhaal van een groep soldaten die tijdens WO II vast komen te zitten op een duikboot. Dat zorgt voor de nodige dosis spanning, zowel op het scherm als op de set.

"Het is hier al 40 graden geweest", puft acteur Sven De Ridder vanop het dek van de duikboot waar gefilmd wordt. "Hier een week lang draaien in de volle zon, in kostuum, dat komt aan." Toch is Malta geen ongebruikelijke locatie voor Vlaamse films die zich op zee afspelen. Filmteams kunnen hier gebruik maken van een bassin dat op dezelfde hoogte als de zeespiegel ligt, maar zich niet in de zee bevindt. Veel Studio 100-films, zoals Piet Piraat en Wickie De Viking, werden ook op dit eiland opgenomen.

Met een paar Amerikaanse vlaggetjes en wat palmbomen wordt het strand hier in Marsaxlokk vlotjes omgetoverd tot de kust van Florida, waar 'Torpedo' zich deels afspeelt.

Om 6 uur 's ochtends, wanneer de ploeg naar de set vertrekt, valt de temperatuur nog mee. Naast Sven De Ridder zijn ook Koen De Bouw, Gilles De Schryver, Joren Seldeslachts, Robrecht Vanden Thoren, Stefan Perceval, Bert Haelvoet, Vic De Wachter en Ella-June Henrard in de prent te zien. Die laatste haalt op de ochtend van ons bezoek nog wat slaap in, in een kamertje onder het kraaiennest. Dat is trouwens het enige kamertje op het schip. "Het is immers geen échte duikboot", aldus de productie. "Je kan er niet in. De 'binnenopnames' hebben we in een studio gedraaid. Hier hebben we alleen de bovenkant van zo'n schip nagebouwd. Onder het wateroppervlak ligt een ponton."

Jan Aelberts

Iedereen verstopt

De crew moet dus 8 uur per dag ronddobberen op een grijsgeschilderd eiland. Moet er iets gefilmd worden waarop het hele dek van de boot te zien is? Dan verstopt iedereen - make-upartiesten, productieassistenten, pers - zich achter de grote metalen koker op het dek.

Binnenkort zal de hele 'halve duikboot' echter worden afgebroken, want de opnames in Malta zijn bijna afgerond. "Zaterdag (vandaag, red.) filmen we voor het laatst, maandag gaan we naar huis", zegt Sven De Ridder, die het allemaal nog goed ziet zitten. Hij heeft hier zelfs de reputatie om één van de meest enthousiaste mensen op de set te zijn. "Zeggen ze dat? Dat vind ik een groot compliment. Het is nochtans zwaar geweest, hoor. Je hebt hier niet veel plaats om te schuilen voor de zon. Ik ben al vaak in de verleiding gekomen om in het water te springen, zo warm was het."

Meer dan 30° en een blauwe zee, dan is Sven De Ridder niet tegen te houden. Tijd voor een verfrissende duik.
Jan Aelberts Meer dan 30° en een blauwe zee, dan is Sven De Ridder niet tegen te houden. Tijd voor een verfrissende duik.

Duikers paraat

Wie niét meteen staat te springen om het water in te gaan, is Koen De Bouw. Hij heeft namelijk enkele zware onderwaterscènes achter de rug, en heeft het nu wel even gehad met water. "Ik was echt nerveus voor die opnames. Ik moest door twee ondergelopen compartimenten van de duikboot zwemmen, maar ik zag niéts. Je zwemt bij wijze van spreken in een groot, donker hol. Bovendien moesten mijn longen halfleeg zijn, anders zou ik naar het plafond van de ruimte drijven, en dat mocht niet voor het shot. Gelukkig zaten er hier en daar duikers met extra zuurstofflessen verstopt, voor mocht ik toch lucht nodig hebben. Ik moet toegeven dat die scène me wel een paar paniekmomentjes heeft bezorgd. Ik had wel duiklessen genomen, maar er kon altijd iets fout gaan, hé. En ja, dan had ik op de reanimatietafel gelegen, zeker?"

De set had wel een speciaal mechanisme waarmee de bewuste compartimenten in 6 seconden konden worden leeggepompt. "Zodat ik snéller op de reanimatietafel kon liggen!" (lacht) "Nee, ik ben blij, want het heeft fantastische beelden opgeleverd en alles is uiteindelijk goed gegaan. Hoewel, ik heb er wel een dubbele oorontsteking aan overgehouden. Ik zit nu aan de antibiotica."

Hyperventileren

Ella-June, de enige actrice op het schip, beaamt dat onder water filmen geen lachertje was. "Je adem inhouden in combinatie met het acteren van doodsangst... Ik begon bijna te hyperventileren. Maar ik ben blij dat ik het gedaan heb."

Koen werd tijdens de bewuste scène aangemoedigd door zijn familie, die ook naar Malta was afgereisd. Zij genoten van de zon terwijl hij aan het werk was. "Het was fijn om hen tijdens mijn onderwaterscène in de buurt te hebben, als morele steun."

'Torpedo' zal in het najaar van 2019 in de bioscoop te zien zijn.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • eric debanne

    Succes voor deze Vlaamse oorlogsfilm uit WW2 ! Hopelijk keigoed

  • Marc Van Den Berghe

    We kijken er naar uit, proficiat aan de Vlaamse film.

  • Johnny De Sutter

    Ze hebben lang figuranten gezocht voor deze film. Wou graag meedoen maar kon me niet vrijmaken en had niet juiste postuur..