Ook Terry Gilliam geen fan van Marvel-films: “Het lijkt of je een superheld moet zijn om iets waardevol te doen”

Na Martin Scorsese en Francis Ford Coppola laat ook Terry Gilliam weten weinig op te hebben met superheldenfilms.
EPA Na Martin Scorsese en Francis Ford Coppola laat ook Terry Gilliam weten weinig op te hebben met superheldenfilms.
Na Martin Scorsese (76) en Francis Ford Coppola (80) heeft ook regisseur Terry Gilliam (79) zich negatief uitgelaten over de Marvel-films. Aan de website IndieWire laat hij weten dat hij zich onder meer ergert aan de boodschap die de films uitdragen. 

“Ik houd er niet van dat die film de markt zo domineren”, vertelt Terry Gilliam aan IndieWire. “Ze nemen al het geld dat eigenlijk beschikbaar zou moeten zijn voor een groter aanbod aan films. Pas op: technisch zijn ze briljant. Ik kan er geen foutje in vinden, want de technische vaardigheden die gebruikt zijn, zijn geweldig.”

Maar Terry vindt dat Disney en Marvel hun enorme budget beter zouden kunnen inzetten. “Als je zo machtig bent, dan zou je wat beter moeten omgaan met de realiteit”, klaagt hij. “Wat ik niet leuk vind, is dat we allemaal superhelden moeten zijn om iets waardevol te doen. Dat maakt me gek. Dat is de boodschap die deze films uitdragen aan jonge mensen.” Al herhaalt hij wel: “Ik kan ze het spektakel niet kwalijk nemen, buiten dat het zo repetitief is. Je moet telkens een andere stad opblazen. Maar waar is de zwaartekracht? Want in superheldenfilms is alles mogelijk. Maar het zijn net de beperkingen die het leven interessant maken. Dus oké, je pak verbrandt. Dan ga je gewoon een ander pak halen, want je bent Tony Stark. Het is niet genoeg.”

Budget

De regisseur betreurt ook dat de succesvolle Marvel-films weinig budget overlaten voor andere films. “Er blijft geen geld over voor een groter aanbod aan films", klaagt hij. “Je maakt een film voor meer dan 150 miljoen dollar, of minder dan 10 miljoen dollar. Waar is al de rest? Dat bestaat niet meer. Ik maak films waarmee ik mensen wil laten nadenken. Ik bedoel, ik probeer mensen genoeg te entertainen zodat ze niet in slaap vallen, maar ik probeer ze ook te laten nadenken en op een andere manier naar de wereld te kijken. Die films doen dat niet.”

Hij besluit: “Ik ben gewoon erg gefrustreerd door de wereld waarin we leven. Ik doe dingen om mensen te prikkelen, om hen te laten nadenken of te laten lachen. En ik breng mezelf altijd in de problemen.”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Nadia Lambrechts

    Hij heeft gelijk. Waar is de spanning, als de meest onmogelijke zaken, normaal zijn? Een gewone mens kan alles overkomen, zijn limieten maken het juist interessant, omdat hij ècht vernuftig moet zijn, om zijn hachje te redden. Dan spreek ik nog niet over al dat bombast.

  • Roë Verheijen

    Volledig met je eens Patrik! Komt eigenlijk gewoon neer op pure afgunst en jaloezie.

  • Patrik De Weirdt

    Nogal kleinzielig van deze regisseurs. Omdat de Marvel-films niet passen bij het soort films dat deze heren regisseren, betekent niet dat ze deze films moeten afbreken: gaan niet goed om met realiteit, lijken op hamburgers, te groot budget,... Gelukkig is het publiek een andere mening toegedaan. Of is dat misschien de echte reden van hun commentaar: deze films zijn in hun ogen te succesvol.