Ook bij deze 11 misselijkmakende films verlieten kijkers massaal de zaal

.
rv .
Maandagavond werd op het filmfestival van Cannes ‘The House That Jack Built’ getoond, een film over een meedogenloze seriemoordenaar. Minstens honderd kijkers stormden nog tijdens de voorstelling de zaal uit vanwege de schokkende en extreem gewelddadige scènes. Maar Lars von Trier is heus niet de eerste regisseur die kijkers de zaal doet uit lopen, ook deze 11 films konden veel mensen niet uitzitten.

Antichrist

Lars von Trier is met ‘The House That Jack Built’ niet aan zijn proefstuk toe in Cannes. In 2009 liet hij het knappe maar uiterst schokkende ‘Antichrist’ op het publiek los. Omdat genitale mutilatie op een erg plastische manier in beeld wordt gebracht, hoeft het niet te verbazen dat veel kijkers de zaal uit liepen. En sommigen vielen zelfs flauw.

Raw

‘Raw’ vertelt het verhaal van een jonge vegetariër die tijdens haar eerste week op de universiteit gedwongen wordt om vlees te eten. Ze heeft meteen de smaak te pakken, want niet veel later krijgt ze ook zin in mensenvlees. De kannibalistische scènes lagen te zwaar op de maag van veel kijkers tijdens de première in Cannes in 2016. Tientallen mensen liepen de zaal uit.

Green Inferno

Nog een film over kannibalen die kijkers maar moeilijk konden verteren. Regisseur Eli Roth, bekend van die andere schokkende film ‘Hostel’, leverde met ‘Green Inferno’ een film af over een groep mensen die na een vliegtuigcrash in de jungle gevangengenomen worden door een kannibalenstam. Verschillende mensen vielen flauw bij scènes waarbij mensen verminkt en opgegeten worden.

Bite

Een jonge bruid in spe keert terug van haar vrijgezellenweekend, maar een insectenbeet die ze tijdens het weekend opliep, lijkt maar niet te verdwijnen. Geleidelijk aan verandert ze in een insect. Bij aanvang van de première deelde de organisatie kotszakjes uit, omdat ze wisten dat veel mensen het moeilijk zouden krijgen. En zo geschiedde: twee mensen vielen flauw, één meisje gaf over en een man stootte zijn hoofd op de trappen terwijl hij uit de bioscoopzaal aan het spurten was. Er moest zelfs een ambulance ter plaatse komen om de man te verzorgen.

Mother!

Darren Aronofsky (‘Requiem for a Dream’, ‘Black Swan’) veroorzaakte vorige jaar veel controverse met ‘Mother!’. De film vertelt het verhaal over een koppel, gespeeld door Jennifer Lawrence en Javier Bardem, dat plots bezoek krijgt van een ander onbekend koppel. Eén bepaalde scène was zo schokkend dat veel mensen de zaal na die bewuste scène verlieten. Sommigen vroegen zelfs hun geld terug.

Irréversible

Deze Franse film met Monica Bellucci en Vincent Cassel deed in 2002 heel wat stof opwaaien. Vooral een brutale verkrachtingsscène en het rauwe geweld waren te hard voor veel kijkers. De films hakt er zwaar in, maar kreeg wel er goede kritieken. ‘Irréversible’ is na 16 jaar nog altijd een van de meest memorabele Franse films.

The Blair Witch Project

In 1999 maakte het grote publiek kennis met de ‘found footage’-film. ‘The Blair Witch Project’ kreeg een heel realistische dimensie omdat alles met een handcamera gefilmd werd, alsof de acteurs de horrors in het bos zelf meemaakten. Voor veel kijkers werd de horror té realistisch, maar de film werd wel een gigantisch kassucces. ‘The Blair Witch Project’ werd met een piepklein budget van 60.000 dollar gemaakt, maar bracht wereldwijd liefst 250 miljoen dollar op.

The Passion of the Christ

In 2004 maakte Mel Gibson ‘The Passion of The Christ’, een film die de laatste twaalf uur van Jezus toont. Wie het verhaal een beetje kent, weet dat daar veel bloed aan te pas kwam, te veel voor veel bioscoopgangers. Ondertussen is Mel Gibson bezig aan een vervolg, waarin gefocust wordt op de drie dagen tussen de dood van Jezus en zijn verrijzenis.

The Exorcist

De film wordt in December 45 jaar oud, maar ‘The Exorcist’ wordt nog altijd beschouwd als een van de beste horrorfilms aller tijden. De film sloeg in 1973 in als een bom bij de kijkers. De beelden van het door een demoon bezeten meisje waren toen ongezien. Kijkers vielen flauw, begonnen te wenen of ontvluchtten de zaal. En vandaag jaagt het meesterwerk kijkers nog altijd de stuipen op het lijf.

The Human Centipede

In 2009 kwam de Nederlandse schrijver en regisseur Tom Six op het idee om een film te maken over een psychopathische dokter die een gruwelijke menselijke ketting maakte. De dokter naaide de mond van één slachtoffer vast aan de anus van een ander slachtoffer om zo een soort ‘menselijke duizendpoot’ te maken. Wie zich achteraan de ketting bevond had uiteraard de meeste pech, maar ook kijkers werden kotsmisselijke van de film. In verschillende zalen begonnen toeschouwers over te geven.

Goodnight, Mommy

In deze film verwelkomen twee jongetjes hun moeder terug thuis nadat ze een plastische ingreep aan haar gezicht had ondergaan. Omdat haar gezicht in verband gewikkeld is, kunnen ze hun moeder niet goed herkennen. Maar al snel vermoeden de jongens dat er iemand anders onder al dat verband zit. Kijkers stonden bij de vertoning doodsangsten uit en sommigen vielen zelfs flauw. “Dat is het beste compliment dat ik kan krijgen”, reageerde de regisseur. En wie al die flauwvallers maar watjes vindt, checkt dan eerst eens deze angstaanjagende trailer.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fabrice Braccio

  Veel van deze films gezien.Als "The house......" in deze categorie films valt snap ik niet goed waarom deze mensen het schokkend vinden.Het is horror he mensen.Ik ga veel sneller over mijn nek met films zoals "de buurtpolitie", "safety first" of de meeste Amerikaanse comedies.

 • Sanne Lavrysen

  misschien een nieuw genre uitvinden voor deze die hier een probleem mee hebben 'soft horror' hahaha.. dat is toch de bedoeling van heel het verhaal!

 • Joeri Theelen

  Raar dat 25 jaar na "C'est arrivé près de chez vous" men dit nog niet gewoon is. Die film was minstens zo heftig als wat ik van de film "The House that Jack Built" heb gezien (trailer...).

 • Mario Tersago

  The Thing vond ik eigenlijk ook best pittig.

 • Ingrid Cornelis

  Heb er precies een paar gemist :)