Nu film nummer 9 uit is: de meest memorabele scènes uit de ‘Fast & Furious’-franchise

RV
Sinds gisteren kan je in de bioscoop gaan kijken naar ‘Hobbs & Shaw’, de nieuwe film uit de ‘Fast & Furious’-franchise. Dat brengt de teller van het totaal aantal films in de reeks al op negen - en er wordt intussen al aan nummer tien gewerkt. Tijd dus voor een overzicht van de beste scènes uit de reeks.

1. Beste race

RV

Een filmfranchise die voornamelijk rond snelle auto’s draait zit natuurlijk vol met wedstrijdjes, maar persoonlijk vinden wij de race aan het einde van de eerste film nog altijd een van de spannendste. De drag race waarin Dom (in de beruchte Dodge Charger) en Brian (in de felste wagen die hij kon vinden) het tegen elkaar opnemen, eindigt met een net-niet-aanrijding met een goederentrein en een compleet vernielde Charger. Om op het puntje van je stoel te zitten!

2. Beste stunt

RV

Doorheen de jaren - de eerste ‘Fast & Furious’ dateert alweer uit 2001 - zijn er al heel wat spectaculaire stunts de revue gepasseerd, maar de scène waarin Dominic en co uit een vliegtuig springen mét hun wagen (in film nummer 7), spant toch de kroon. Zeker als je weet dat er bitter weinig CGI (special effects) aan te pas kwam. Het duurde maanden om de stunt voor te bereiden, maar uiteindelijk werden vier auto’s voorzien van camera’s en écht uit een vliegtuig gegooid. De drie stuntmannen, die losgekomen stukken wagen moesten ontwijken, riskeerden daarbij hun leven.

3. Beste gevecht

RV

Ook aan gevechten was er de laatste 18 jaar geen gebrek, maar de knokpartij tussen Vin Diesel en Dwayne ‘The Rock’ Johnson in ‘Fast Five’ zal ons toch nog lang bijblijven. Het gevecht der titanen was een indrukwekkend amalgaam aan rollende spierballen, zweterige lijven en verbeten gezichtsuitdrukkingen. En we weten dat de twee krachtpatsers niet echt op elkaar sloegen (al komen ze naar verluidt allerminst goed overeen), maar de geluidseffecten waren toch best realistisch.

4. Beste gevecht-met-een-knipoog

RV

Wie zegt dat een vechtscène niet humoristisch kan zijn? Jason Statham bewees in de achtste ‘Fast & Furious’ dat mensen in elkaar slaan best amusant kan zijn, zeker als je daarbij een baby moet entertainen. 

5. Scène met de meeste auto’s

RV

Het spreekt vanzelf dat er na negen films al ettelijke snelle auto’s aan bod kwamen, maar het record van de scène met de meeste wagens gaat ongetwijfeld naar ‘2 Fast, 2 Furious’. Daarin ontsnappen Brian en Roman na een lange politieachtervolging aan een hoop agenten door samen met zowat half Miami in een loods te kruipen en vervolgens allemaal tegelijk weg te rijden. De verwarring van de arm der wet is helemaal compleet, en het gat in de ozonlaag nog wat groter.

6. Meest ongeloofwaardige scène

RV

Niet dat er veel écht geloofwaardige actiescènes in de franchise zitten, maar in ‘Fast & Furious 7' ging de productie er wel even helemaal over. In een van de hoogtepunten van de film redt Dom het leven van vriendin Letty door van de ene autostrade naar de ander te vliegen en haar halverwege uit de lucht te plukken. Spectaculair, maar ook een stapje te ver.

7. Meest emotionele moment

Paul Walker Fast & Furious 7
RV Paul Walker Fast & Furious 7

Na het overlijden van Paul Walker hing de franchise even aan een zijden draadje. De opnames van de zevende film waren nog niet af, en de acteurs waren kapot van het verlies. Uiteindelijk besloten ze toch om de opnames af te werken, met wat hulp van CGI en de broers van Walker. Een eerbetoon aan de man kon daarbij niet ontbreken: aan het einde van de film wordt op emotionele wijze afscheid genomen van de acteur en zijn personage. En wie het daarbij droog hield, heeft geen hart.

8. Beste einde

Fast Five ending
RV Fast Five ending

Een ‘Fast & Furious’-film zou geen goede ‘Fast & Furious’-film zijn zonder een happy ending. Vooral in ‘Fast Five’, het vijfde deel uit de franchise, gingen we met een brede glimlach buiten: de montage van de helden, die allemaal een paar miljoen rijker zijn, op de tonen van ‘Danza Kuduro’ was een perfecte afsluiter.

9. Mooiste ‘familie’-moment

Mia Brian Fast Five
RV Mia Brian Fast Five

De vaste gezichten van ‘Fast & Furious’ zijn intussen uitgegroeid tot een hechte familie, zowel op als naast het scherm. Dat vertaalde zich erg mooi in de vijfde film, waarin het team te weten komt dat Mia zwanger is. Een aandoenlijke scène!

10. Grootste miskleun

Tokio Drift
RV Tokio Drift

En omdat het niet allemaal goed kan zijn, moeten we het hier ook even over ‘Tokio Drift’ hebben, de derde film uit de ‘Fast & Furious’-stal. God weet wie toestemming heeft gegeven voor die prent, maar we kunnen het gerust het dieptepunt uit de reeks noemen. De productie maakte een zware fout door een rits nieuwe acteurs te casten, die bedroevende prestaties leverden. Of gingen uw tenen niet krullen bij het horen van de platte Southern drawl van hoofdpersonage Sean, die overigens ook veel te oud was om nog door te gaan voor een middelbare scholier?
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Van Eeckhoudt

  Geef mij maar Mad Max.

 • Bart Ryckaert

  Wat een uitgemolken films zijn dat en de creativiteit is ver te zoeken in Hollywood als je tekenfilms van 20j oud moet verfilmen en zelfs home alone gaat verfilmen dan kan je er beter mee stoppen

 • Nicolaas Van Der Weyden

  Tot 5 vond ik het goed. Nadien geen enkele meer gezien. Het originele concept is totaal weg vind ik persoonlijk.

 • Yoke Penninckx

  Laatste film al gezien. Geen slechte film, maar het heeft niets meer te maken met F&F

 • David Eevers

  Punt 6: Meest ongeloofwaardige scene, gebeurde in F&F6, niet in F&F7. Al kan de stunt met de auto van het ene naar het andere gebouw in F&F7 ook tellen :)