Nieuwe documentaire Michael Jackson weekt hevige reacties los: kijkers verlaten première in shock

Michael Jackson in 2005.
AP Michael Jackson in 2005.
Gisteren sneed het Sundance-filmfestival, het grootste in de VS, zijn nieuwste editie aan. Op het programma stonden heel wat titels, waaronder ‘Leaving Neverland’: een documentaire over Michael Jackson waarin de King of Pop als pedofiel wordt afgeschilderd. De film deed op voorhand al veel stof opwaaien, en deed ook op het festival hevige reacties losweken. Sommige kijkers verlieten de zaal in tranen en in schok.

In de documentaire komen twee vermeende slachtoffers aan het woord, die zeggen “wel degelijk betast te zijn” door The King of Pop. Het gaat om de 36-jarige Australiër Wade Robson en James Safechuck, de jongen die in 1987 met de zanger in een bekende Pepsi-reclame te zien was. De feiten zouden zich hebben afgespeeld toen de jongens 7 en 10 jaar oud waren. 

Tijdens de rechtszaken tegen Jackson verklaarden ze destijds nochtans dat de ster hen nooit had aangeraakt. Waarom ze daarop terugkwamen en nu wel spreken over seksueel misbruik en trauma’s? Volgens de twee hebben ze een groot deel van hun ervaringen onbewust geblokkeerd. “Maar het is echt gebeurd”, verzekeren ze in de film. Jackson werd destijds volledig vrijgesproken van alle aanklachten die tegen hem liepen. De twee slachtoffers hielden samen met regisseur Dan Reed ook een vraag/antwoord-sessie na afloop van de vertoning.

Woedend

De familie Jackson was al woedend over het uitkomen van de documentaire. Jackson’s moeder Katherine, zijn kinderen en zijn broers en zussen doen alles om zijn erfgoed te beschermen en zijn intussen zelfs een GoFundMe-actie gestart om geld in te zamelen voor een eigen documentaire, waarin volgens hen “de echte waarheid wordt verteld”.

De politie van festivallocatie Park City in de staat Utah, waar het filmfestival plaatsvindt, vreesde er bovendien al voor dat de première uit de hand kon lopen. In een verklaring gaven ze aan uit voorzorg extra personeel te hebben ingeschakeld “in verband met een eventueel protest.”

Verontruste reacties

De documentaire is dus het mikpunt van controverse. Dat bleek ook tijdens en na de voorstelling, toen veel toeschouwers lieten weten serieus verontrust te zijn. “Nu 10 minuten pauze in de vier uur durende documentaire. Wat je ook dacht te weten, de inhoud van deze documentaire is ijzingwekkender dan je je ooit kan inbeelden. En we zitten nog maar in de helft”, schreef filmjournalist Kevin Fallon van website The Daily Beast op Twitter. 

“We zijn halfweg de documentaire en ik weet nu al dat ik 400 douches ga moeten nemen om me weer proper te voelen”, aldus David Erlich, de filmrecensent van IndieWire. Ook The Los Angeles Times deelde een verslag: “Er is sprake van een ongelooflijk emotionele reactie bij het publiek. Een kijker in de zaal riep plots dat ook hij als kind werd misbruikt, en dat deze film meer goed voor de wereld zal doen dan Michael f*cking Jackson ooit heeft gedaan”. Ook Rolling Stone Magazine kwam kijken: “Na afloop was vrijwel iedereen in shock.”

Personeel paraat

Er stonden overigens psychologen paraat om ondersteuning te bieden aan toeschouwers die het te moeilijk kregen tijdens de voorstelling. Zij hadden flesjes water voorzien en gingen in gesprek met de geschokte of geëmotioneerde kijkers.

Agenten kwamen een oogje in het zeil houden.
Danny Moloshok/Invision/AP Agenten kwamen een oogje in het zeil houden.
Agenten kwamen een oogje in het zeil houden.
Danny Moloshok/Invision/AP Agenten kwamen een oogje in het zeil houden.
Sommige fans kwamen protesteren tegen de voorstelling.
Danny Moloshok/Invision/AP Sommige fans kwamen protesteren tegen de voorstelling.
“Hij is niet hier om zichzelf te verdedigen”, staat op een protestfolder te lezen.
Danny Moloshok/Invision/AP “Hij is niet hier om zichzelf te verdedigen”, staat op een protestfolder te lezen.63 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kav Fer

  RIP MICHAEL

 • WILLY ZACHEL

  De man is al een eeuwigheid dood ? Wat nut heeft al die zever nu eigenlijk ? Ja waarschijnlijk omdat het geld opbrengt !

 • Jan Van Gent

  Gaan ze nog veel geld steken in het maken van films en documentaires over deze pedo. Een schande

 • John Ulmer

  money money money.... op de kap van een overleden persoon, die zich dus niet meer kan verdedigen. Wie is er dan ziek in het hoofd?

 • Jeanine Ruiter

  Deze mannen die door MJ zijn verkracht hebben geen cent ontvangen voor deze film.