Nieuwe biografie belicht bange Robin Williams: “Ik weet niet meer hoe ik grappig moet zijn”

Amerikaanse acteur en komiek Robin Williams (63) werd op 11 augustus 2014 levenloos in zijn appartement in Californië aangetroffen.
EPA Amerikaanse acteur en komiek Robin Williams (63) werd op 11 augustus 2014 levenloos in zijn appartement in Californië aangetroffen.
Aan het eind van zijn leven was Robin Williams (63), de hyperverbale Oscar-winnaar, niet meer in staat zijn eigen teksten te onthouden. Dat onthult ‘Robin’, een nieuwe biografie over de laatste dagen van de acteur die in panische onzekerheid gehuld waren.

Tijdens de opnames van ’Night at the Museum: Secret of the Tomb’ in 2014 sloeg de onzekerheid kei hard toe. “Hij snikte in mijn armen aan het eind van elke draaidag. Het was verschrikkelijk”, onthult make-up artieste Cheri Minns in de biografie over wijlen Williams.

De make-up artieste stelde voor dat Robin zou terugkeren naar zijn eerste liefde, standup comedy, om daar nieuw zelfvertrouwen te tanken maar Robin weigerde. “Hij huilde alleen maar. Hij huilde en zei: ‘Ik kan niet, Cheri. Ik weet niet meer hoe. Ik weet niet meer hoe ik grappig moet zijn.' ”

Ben Stiller en Robin Williams als Teddy Roosevelt in de film 'Night At The Museum'.
kos Ben Stiller en Robin Williams als Teddy Roosevelt in de film 'Night At The Museum'.

Losgeslagen geest 

Wat Robin op dat moment niet wist was dat een ziekte hem van zijn talenten beroofde. En uiteindelijk ook van zijn leven. Na zijn dood bleek uit de autopsie dat Robin Williams leed aan Lewy-dementie, een verwoestende hersenaandoening. Mogelijk kreeg de acteur destijds ten onrechte de diagnose Parkinson, zo staat in het boek. “En mogelijk was zijn zelfmoord dus geen bewuste daad, maar een daad van een losgeslagen geest.”

Robin Williams en Matt Damon in 'Good Will Hunting'.
Good Will Hunting Robin Williams en Matt Damon in 'Good Will Hunting'.

Lepel cocaïne

Ook zijn drug- en alcoholverslaving komt aan bod in het boek. Zo zei Robin ooit dat cocaïne 'God’s manier was om je te vertellen dat je te veel geld verdient'. In de comedy scene werd veelvuldig cocaïne gebruikt en het is daar dat Williams zich die levensstijl van veel drugs en alcohol aannam. “Een voormalige schoolvriend herinnerde zich bijvoorbeeld hoe hij Williams na een optreden op een parkeerplaats zag. Een man kwam naar hem toe met een lepel vol cocaïne en Williams snoof het gewoon helemaal op”, reconstrueert auteur Dave Itzkoff in het boek.

Robin Williams als jonge knaap in de theaterwereld.
Photo News Robin Williams als jonge knaap in de theaterwereld.

Bij het brede publiek staat Williams vooral eeuwig bekend als de cross-dressing nanny uit 'Mrs. Doubtfire' (1993) en de man die gevangen zat in een bordspel in 'Jumanji' (1995). 

Robin Williams in de film Good Morning, Vietnam (1987).
Photo News Robin Williams in de film Good Morning, Vietnam (1987).

Hij won een Oscar voor zijn rol als radiopresentator in 'Good Morning, Vietnam' (1987). Nadien volgden nog 'Dead Poets Society' (1989), 'The Fisher King' (1991) en 'Good Will Hunting' (1997) waar hij ook een Oscar voor won. Hij kon niets verkeerd doen, zelfs toen hij op de set zijn kleren uittrok en zijn tegenspeelster vastgreep kwam hij er mee weg. Maar de magie van de jaren '90 raakten na het millennium uitgewerkt. 

Robin Williams naast Sarah Michelle Gellar (links) in de geflopte reeks 'The Crazy Ones'.
The Crazy Ones Robin Williams naast Sarah Michelle Gellar (links) in de geflopte reeks 'The Crazy Ones'.

Enkele flops en de gevolgen van zijn langdurige drug- en alcoholverslaving trokken hem naar beneden. In 2006 checkte hij zichzelf in in een ontwenningskliniek. Nadien ontmoette hij zijn derde vrouw Susan Schneider met wie hij trouwde in 2011.

Robin Williams en echtgenote Susan Schneider arriveren op de rode loper van The 2012 Comedy Awards in New York.
AP Robin Williams en echtgenote Susan Schneider arriveren op de rode loper van The 2012 Comedy Awards in New York.

“Hij was een stimulus junkie, wiens angsten voortsproten uit zijn werk. Het type werk dat hij deed was een kweekvijver voor angst. Hij zweerde bij het motto: 'Je ben maar zo goed als je laatste prestatie'", vertelt zijn vrouw Susan in het boek.

Robin Williams als de onvergetelijke Mrs. Doubtfire in de gelijknamige klassieker (1993).
Photo News Robin Williams als de onvergetelijke Mrs. Doubtfire in de gelijknamige klassieker (1993).

"Nog 10 goeie jaren"

Volgens Schneider begon Williams te klagen over meerdere symptomen, zoals het verlies van zijn reukvermogen, trilling in zijn linkerhand, slapeloosheid en moeite met urineren. "Hij vond ook niet altijd meer de juiste woorden in een gesprek. Dat haatte hij."

In mei 2014 werd bij Williams Parkinson vastgesteld. De dokters verzekerden hem dat ze medicatie hadden waarmee hij nog 'tien goeie jaren' tegemoet kon. Robin hield de diagnose voor zichzelf, zijn kinderen en dichtste vrienden. Waaronder ook acteur Billy Crystal. 

Billy Crystal tijdens het 2018 Tribeca Film Festival in 2018.
Photo News Billy Crystal tijdens het 2018 Tribeca Film Festival in 2018.

"Ik had hem nog nooit zo bang gezien", vertelt collega en goede vriend Crystal in het boek. "Dit was de meest stoutmoedige komiek die ik ooit ontmoet had, maar plots was hij gewoon een bange man." 

Op zondag 10 augustus 2014 zei de vader van drie zijn Susan welterusten en ging hij naar zijn kamer. Door William's gezondheidsproblemen sliepen de twee apart. "Het ging beter met hem, het leek alsof hij terug op het goede pad was", vertelt zijn echtgenote. Maar toen ze de volgende ochtend wakker werd, merkte ze dat de deur nog steeds op slot zat. Susan dacht dat haar echtgenoot eindelijk wat kon bijslapen en verliet opgelucht de flat. Later trof zijn assistente hem levenloos aan. Zonder afscheidsbrief. 

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Fred Debroek

  Ik zag hem graag spelen.

 • Febe Chapin

  Net zoals Avicii, angst om niet meer op oude nivea te blijven. Al die mensen, hoe rijk en succesvol ze ook blijken begeleiden en duidelijk maken dat ze ook de recht hebben om minder succesvol te worden en zich daar niet voor moeten stresseren en schamen. En mensen bewust maken dat elke top zanger, komiek,.. mogelijk hun "gevoel"/talent verliezen en dat te respecteren.. ik begijp ze goed en jammer dat ze geen correcte steun kregen..

 • Brigitte van der Zalm

  Good morning Vietnam:Robin Williams won een Golden Globe Award als beste acteur en een American Comedy Award voor beste acteur in een komedie en een nominatie voor een Oscar en een BAFTA voor beste acteur.

 • Roland De Smedt

  Hij was TOP.

 • Peggy Geerts

  Hij blijft toch wel voor altijd mijn lievelingsacteur , jammer dat het zo is moeten eindigen voor hem .