Wat wel en niet klopt in 'Saving Mr. Banks'

Disney
Er zijn miljoenen mensen die met 'Mary Poppins' zijn opgegroeid, maar er zijn er maar heel weinig die weten hoe die legendarische verfilming van de boekenreeks nu precies tot stand is gekomen. In 'Saving Mr. Banks' kom je te weten hoe Walt Disney er na twintig jaar eindelijk in slaagde om de filmrechten van auteur PL Travers over te kopen en hoe moeilijk de samenwerking tussen hen verliep. Net zoals elke film die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, maakten de regisseur en de scriptschrijvers gebruik van 'creative license', wat eigenlijk niet meer wil zeggen dan dat ze hier en daar wat fictie hebben toegevoegd. Wij hadden een gesprek met Disney-archivaris en 'Mary Poppins'-expert Steven Vagnini, die ons uitlegde wat nu wel en niet klopt in 'Saving Mr. Banks'. Een overzicht.

"Heeft de chauffeur uit 'Saving Mr. Banks' echt bestaan?"

Vagnini: "Ralph de chauffeur is een fictief personage. Kelly Marcel, de scriptschrijfster van 'Saving Mr. Banks', had Ralph al uitgewerkt nog voordat Disney de filmrechten kocht. Bill Dover, die aan het hoofd stond van de story department en deel uitmaakte van de meetings met PL Travers, komt niét in de film voor maar heeft erg veel weg van Ralph. Bill is namelijk degene die Travers van de luchthaven oppikte, haar terug op LAX afzette en haar naar de première nam. Ze waren heel goede vrienden. Een ander personage dat speciaal voor de film werd bedacht is Dolly, de secretaresse van Walt. Dat waren de enige twee die honderd procent fictief waren."

"Was Walt Disney echt in de studio toen PL Travers in LA was?"

Vagnini: "Hij was oorspronkelijk daar om met haar samen te zitten, maar hij had er na de eerste dag genoeg van. Hij is dan naar het Smoke Tree Ranch Resort in Palm Springs vertrokken en is pas teruggekomen toen Travers weer in Londen was."

"Is PL Travers echt samen met Walt Disney naar Disneyland geweest?"

Vagnini: "Nee. Hij heeft geregeld dat ze met iemand anders naar Disneyland kon gaan. Travers is in 1961 op Paasdag met Bill Dover naar Disneyland gegaan. Maar als ze dan toch fictie aan de film gaan toevoegen, dan konden ze echt geen betere scène bedenken dan dat ze niemand minder dan Walt met haar naar daar lieten gaan."

Disney
Paul Giamatti speelt Ralph in 'Saving Mr. Banks'
photo_news Paul Giamatti speelt Ralph in 'Saving Mr. Banks'
Disney
Disney

"Is Walt Disney echt naar Londen gevlogen om PL Travers achterna te gaan?"

Steven Vagnini:
"Nee, maar hij heeft haar vlak voordat ze naar Los Angeles kwam wel voor het eerst met haar in Londen samengezeten. Walt en Pamela ontmoetten elkaar voor het eerst in 1959 op het kantoor van haar advocaat in Londen. Daar hadden ze hun allereerste overeenkomst. De studio nodigde haar twee jaar later uit in LA om samen het script te overlopen."

"We zien hoe PL Travers op de première van 'Mary Poppins' tranen van geluk laat. Was ze echt tevreden met het eindresultaat?"


Vagnini: "Dat is een heel goede vraag. (toont ons een foto waarop PL Travers, Julie Andrews en Walt Disney te zien zijn op de afterparty in LA) Zo getuigde componist Richard Sherman, die op een paar meter van Walt Disney stond, dat de schrijfster allesbehalve tevreden was met het eindresultaat. Hij hoorde hoe Travers op Walt afstapte en zei: 'Wow, die animatiescène is het eerste dat uit de film moet! We moeten echt serieus ons best gaan doen en de handen uit de mouwen steken om hier een fatsoenlijke film van te maken.' Walt richtte zich vervolgens tot haar en zei: 'Pam, the ship has sailed!' En daar was de kous mee af."

'Saving Mr. Banks' draait vanaf vandaag in de Belgische bioscoopzalen.

Disney
Tom Hanks op de première van 'Saving Mr. Banks' in Burbank
photo_news Tom Hanks op de première van 'Saving Mr. Banks' in Burbank