Netflix mag opgelucht ademhalen: Academy weigert om regels over Oscarnominaties aan te passen

Steven Spielberg reageert gelaten op de beslissing van de Academy.
REUTERS Steven Spielberg reageert gelaten op de beslissing van de Academy.
Steven Spielberg (72) suggereerde een tijd geleden dat films die uitgebracht worden door streamingdiensten zoals Netflix eigenlijk niet langer in aanmerking zouden mogen komen voor een Oscar. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die de prijzen uitreikt, laat nu weten dat ze het voorstel bekeken hebben, maar dat de regels niet aangepast zullen worden. 

‘Roma’ - een Netflix-film - deed het goed op de afgelopen Academy Awards. De prent werd genomineerd voor maar liefst tien Oscars, waarvan het er drie kon binnenhalen: ‘beste regisseur’, ‘beste cinematografie’ en ‘beste buitenlandse film’. Steven Spielberg nam vooral aanstoot aan het feit dat deze films vaak maar enkele dagen (het minimum is zeven dagen, nvdr.) in de bioscoop spelen om toch maar een nominatie in de wacht te slepen en daarna enkel op de streamingdiensten te zien zijn. Hij riep de Academy daarom op om de regels aan te passen, zodat films van diensten zoals Netflix niet langer kans konden maken op een Oscar. Volgens de regisseur passen dit soort films beter bij de Emmy Awards (de prijzen voor de televisie-industrie, nvdr.).

De Academy bleek het daar echter niet mee eens. Hoewel de organisatie bevestigt dat er discussies over het onderwerp hebben plaatsgevonden, blijven de regels vooralsnog dezelfde. Voorzitter John Bailey zei: “We ondersteunen de ervaring in de bioscopen als een integraal onderdeel van de kunst van de films, en dat woog zwaar door in onze discussies. Onze regels vereisen op dit moment dat de films in de bioscoop vertoond worden, en laten toe om een brede selectie films in te zenden voor de Oscars. We zijn van plan om de diepgaande veranderingen in de industrie verder te bestuderen en de gesprekken met onze leden over deze kwesties voort te zetten.”

Spielberg reageerde in de New York Times gelaten op de beslissing van de Academy. “Ik wil dat mensen entertainment vinden op de manier die bij hen past. Of het nu een groot scherm of een klein scherm is - wat echt belangrijk is voor mij, is dat het om een geweldig verhaal gaat: iedereen zou toegang moeten hebben tot geweldige verhalen. Maar ik denk dat mensen de gelegenheid moeten hebben om de veilige en bekende omgeving van hun levens te verlaten en naar een plaats te gaan waar ze in het gezelschap van anderen kunnen zitten en samen iets kunnen beleven - samen huilen, samen lachen, samen bang zijn. Wanneer het dan voorbij is, voelen ze zich misschien iets minder vreemdelingen van elkaar. Ik wil dat bioscopen het overleven. Ik wil dat de belevenis van naar een bioscoop gaan, relevant blijft in onze cultuur.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.