Mondmaskerplicht in bioscopen leidt tot kwart minder bezoekers

Wannes Nimmegeers
De beslissing van de overheid om één week na de heropening van de cinema's het dragen van mondmaskers te verplichten in de bioscoopzalen heeft voor een daling van het bezoek met meer dan 25 procent gezorgd ten opzichte van vorig weekend. In vergelijking met hetzelfde weekend in 2019 bedraagt het verschil zelfs 80 procent. De Federatie van Cinema's van België (FCB) vraagt aan de Nationale Veiligheidsraad om de beslissing te herbekijken.

"België is het enige land in Europa waar er een dubbele veiligheidsmaatregel -social distancing én een mondmasker- geldt", klinkt het. "De consumpties zijn ook fel verminderd, ook al is het toegelaten om het masker even uit te doen voor een hapje en een drankje.”

"Een bioscoop rendabel uitbaten was al bijzonder moeilijk onder de eerder opgelegde restricties (1,5 meter afstand per bubbel en maximaal 200 bezoekers; nvdr). De zaalcapaciteit daalde daardoor met ongeveer 70 procent. Met deze bijkomende maatregel wordt het helemaal onmogelijk.”

"Landen als Frankrijk en het Groot-Hertogdom Luxemburg verplichten het mondmasker ook in publieke ruimtes. Toch mag het mondmasker daar tijdens de film afgezet worden, zodat de bioscoopbezoeker op een comfortabele manier kan genieten.”

Lees ook: Hun vakantiebestemming kleurde plots rood: “Net Fiat gekocht om in mobilhome mee te nemen” (+)
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sanne Vermeulen

  België is het enige land waar social distancing én mondmasker geldt. Dus, mondmaskerplicht ook op momenten dat de social distancing wél gegarandeerd kan worden. Bijvoorbeeld, tijdens de film. Welke logica gebruiken ze ook om de beslissing te nemen mensen te verplichten een masker te dragen TIJDENS de film wanneer er geen enkel gevaar is? Slag van de molen gehad en dus is het dalen van de cijfers begrijpelijk

 • Freddy De Vos

  Heeft weinig met de mondmaskers te maken, eerder met de prijzen die de geldwolven durven vragen. Een film kijken kost mij meer geld dan een volledige dag in een pretpark.

 • Emi De graeve

  Vroeger vond ik de bioscoop een werkelijk belevenis maar tegenwoordig is het consumptie : . 21% BTW (lucht) om een film te gaan zien, lang aanschuiven om van de parking geraken... Zelfs zonder masker ga ik niet.

 • Angelo De vie

  Geen mond masker? Dan kom ik al zeker niet, zou zonde zijn want ik hou van film. Heb wel mijn eigen cinema maar de bioscoop bezoeken blijft bijzonder!

 • luc caels

  Die zijn niet meer als een ander. Openbare ruimte is mondmasker. Geen uitzondering, zeker nu niet wanneer het weer in stijgende lijn gaat.