Meer dan 80 vrouwen uit filmwereld eisen gelijke verloning

Kirsten Stewart, Lea Seydoux, Khadja Nin, Ava DuVernay, Cate Blanchett en Agnes Varda.
Getty Images Kirsten Stewart, Lea Seydoux, Khadja Nin, Ava DuVernay, Cate Blanchett en Agnes Varda.
Op het filmfestival van Cannes hebben zaterdag 82 filmvrouwen, onder wie juryvoorzitter Cate Blanchett, gevraagd om einde te maken aan de loonkloof tussen mannen en vrouwen in hun sector. De vrouwen hadden voor hun actie de trappen van het festivalpaleis beklommen.

De Australische actrice en Cate Blanchett en de Franse regisseur Agnès Varda namen het woord tijdens de actie. "We dagen onze regeringen en autoriteiten uit om de wetten op gelijke verloning toe te passen", zo verklaarde de in België geboren Varda. "We eisen rechtvaardigheid en echte diversiteit in onze werkomgeving." Ook bekende filmsterren als Salma Hayek, Marion Cotillard, Jane Fonda en Claudia Cardinale namen deel aan de actie.

De 82 vrouwen hadden eerder al aangekondigd dat ze zaterdag een statement zouden maken. Dat ze met 82 zijn, is niet toevallig: sinds zijn ontstaan heeft het filmfestival van Cannes 82 door vrouwen geregisseerde films in het competitieluik vertoond, tegenover 1.688 van mannelijke regisseurs.

De gelijke verloning van mannen en vrouwen is in de filmwereld al jarenlang een heikel onderwerp. Het thema werd begin dit jaar opnieuw onder de aandacht gebracht toen bekend werd welke bedragen er werden uitbetaald voor de heropname van "All the money in the world", nadat de in opspraak geraakte acteur Kevin Spacey uit de film werk geknipt. De mannelijke hoofdrolspeler Mark Wahlberg zou voor die heropnames 1,2 miljoen euro hebben opgestreken, terwijl zijn tegenspeelster Michelle Willams het met minder dan 1.000 euro moest stellen.

Dit jaar maken drie vrouwelijke regisseurs kans op de Gouden Palm. In de geschiedenis van Cannes is slechts één vrouw erin geslaagd de hoofdprijs te winnen. Dat was de Nieuw-Zeelandse Jane Campion met "The Piano".

Getty Images9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bert Giels

  Alle mannenhaatsers op 1 podium en wij moeten daar fan van zijn?

 • michel De Blay

  82 vrouwen tegen 1688 mannen, ja sé dan moeten vrouwen maar wat gedrevener zijn om ook films te maken zeker. Ik heb nog nooit vrouwen weten klagen over het feit dat ze ondervertegenwoordigd zijn bij de metsers, stukadoors, hoogspanningspaalschilders, plaatsers van gsm masten enz... Raar hé dat ze telkens komen zagen als het in hun kraam past?

 • Kathleen Vancutsem

  Zeer opvallend...al de mannelijke reacties hieronder zijn tegen gelijkheid...straf! Of moet ik zielig of egoistisch of gewoonweg lomp zeggen...? We zullen de rollen eens omdraaien en als vrouw na t werk thuiskomen en in de zetel gaan zitten... dat wordt plezant!

 • Bert Giels

  Alsof alle mannen evenveel betaald worden. Beginnende acteurs, beroemdheden, etc... Voor mij zijn er maar weinig actrices waar ik voor naar de film ga.

 • Elvis Fofana

  en ik eis een verloting die gelijk is aan die van hun