Liever griezelen dan zonnen? Dit zijn de beste horrorfilms van 2019

Netflix
Het zonnetje mag dan langzaamaan doorbreken, de filmmakers dezer wereld houden zich volop bezig met duisternis. In 2019 verschijnen er namelijk weer een hoop interessante horrorfilms, waarvan er momenteel al enkele te bekijken zijn op Netflix of in onze bioscoopzalen. 

1. ‘Us’ - nu in de zalen

‘Us’ is de tweede horrorfilm van regisseur Jordan Peele, na het succes van ‘Get Out’. In de hoofdrollen zien we onder andere Lupita Nyong’o en Elisabeth Moss. Het verhaal gaat over Adelaide, die als klein meisje een exacte kopie van zichzelf tegenkomt in een circustent op de kermis. Door de traumatische ervaring slaagt ze er lange tijd niet meer in om te praten en moet ze in therapie. Eens volwassen is Adelaide gelukkig getrouwd en heeft ze twee kinderen. Samen met haar gezin trekt ze terug naar de plaats waar ze destijds haar trauma opliep en dat loopt helaas niet goed af...

2. ‘The Hole In The Ground’ - nu in de zalen

Van dezelfde studio die ‘Hereditary’ uitbracht, A24, krijgen we nu ‘The Hole In The Ground’ voorgeschoteld. Het is het debuut van de Ierse regisseur Lee Cronin, die meteen een sterke start maakt. De prent verhaalt over een moeder en haar zoontje, die een nieuw leven proberen op te bouwen in een klein dorpje. Hun huis bevindt zich echter aan de rand van een groot bos, waarin een gigantisch zinkgat de bodem opslokt. Dat gat lijkt ook iets te maken te hebben met de plotse gedragsveranderingen van de kleine jongen... Een film die zich niet bezighoudt met schokkende onthullingen en schrikeffecten, maar inzet op een grimmige sfeer van paranoia en angst.

3. ‘Velvet Buzzsaw’ - nu op Netflix

Wat als kunst niet gewoon mooi of briljant was, maar ook levensgevaarlijk? Jake Gyllenhaal speelt de strenge kunstcriticus Morf Vandewalt, die geobsedeerd raakt door enkele prachtige schilderijen die zijn vriendin Josephina terugvindt in het huis van haar overleden buurman. De man bleek een bijzonder getalenteerd kunstenaar, maar zijn werk heeft duistere krachten. Overal waar het wordt opgehangen, vallen er slachtoffers. Een gevatte satire rond de kunstwereld, met een scherpe horror-ondertoon, die je beslist gezien moet hebben.

4. ‘Lords of Chaos’ - Vanaf april in de zalen

Nee, het is niet ‘Home Alone’-ster Macaulay Culkin die je in de trailer ziet, maar zijn jongere broer, Rory. De film vertelt het ware verhaal over een Noorse Black Metal groep, met een voorliefde voor harde muziek, publiciteit, het verbranden van kerken en zelfs moord.

5. ‘Dragged Across Concrete’ - vanaf juni in de zalen

Een noir misdaadthriller met Mel Gibson en Vince Vaughn in de hoofdrol. Twee politie-agenten raken hun job kwijt nadat er een video lekt van hun wanpraktijken. Zonder werk en zonder geld behelpen ze zichzelf met klusjes in de criminele wereld. Ze zakken echter steeds verder weg in het duistere milieu, tot er geen ontsnappen meer aan is.

6. ‘Piercing’ - nu op DVD

Een callgirl krijgt de onaangename verrassing van haar leven wanneer ze ontdekt dat haar meest recente klant haar slecht voor één reden heeft ingehuurd: hij wil haar martelen en vermoorden. Een gruwelijke tête-à-tête die van begin tot eind spannend blijft. 

7. ‘The Wind’ - vanaf april in de zalen

In het 19de-eeuwse Wilde Westen vinden Lizzy  en haar echtgenoot een mooi stuk grond om hun boerderij op te bouwen. Het verlaten landgoed, waar de wind nooit stopt met huilen, geeft Lizzy echter een sinister gevoel. Is er een paranormale aanwezigheid op dreef? Wanneer een ander pasgetrouwd koppel hun intrede doet in de buurt, worden Lizzy’s vermoedens bevestigd...

8. ‘Pet Sematary’ - nu in de zalen

De nieuwste Stephen King-verfilming, ‘Pet Sematary’, is op dit moment te zien in de Vlaamse bioscoopzalen. Het verhaal werd al eens verfilmd in 1989. Nochtans vond King zelf het véél te eng om uit te brengen. “Ik voelde me alsof ik een grens had overschreden met dit verhaal. Na het schrijven verstopte ik het script meteen in een lade van mijn bureau, ik vond het enger dan alle andere verhalen die ik al geschreven had.” 

‘Pet Sematary’ vertelt over een gezin dat verhuist naar een mooie villa. Het enige nadeel: het pand staat naast een gevaarlijke weg, waar vrachtwagens tegen topsnelheden voorbijrazen. Op een dag wordt de kat van het gezin er doodgereden, tot groot verdriet van het dochtertje des huizes. Zij hoort echter een legende over een nabijgelegen dierenkerkhof: al wat daar begraven wordt, komt weer tot leven. En inderdaad: de kat keert terug, alleen is er iets mis met het dier. Het gezin kan er niet meteen een vinger op leggen. De kat leeft, maar toch ook weer niet. Wanneer even later ook het jongste kind van de familie het slachtoffer wordt van het drukke verkeer, krijgt de vader een gruwelijk idee... 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.