Leonardo DiCaprio voor het eerst samen met Brad Pitt te zien: “Het voelde zo goed aan, nog nooit meegemaakt"

Magnus Sundholm/HFPA
We hebben er vier jaar op moeten wachten, maar de grootste ster van zijn generatie is eindelijk opnieuw op het witte doek te zien. Naar aanleiding van de Quentin Tarantino-kaskraker 'Once Upon a Time... in Hollywood' hadden we een exclusieve ontmoeting met Leonardo DiCaprio (44). "Acteren blijft mijn prioriteit. Trouwen en kindjes komen wel wanneer de tijd daar rijp voor is."

De Oscarwinnaar laste na 'The Revenant' een acteerpauze in, tot legendarisch regisseur Quentin Tarantino ('Pulp Fiction') hem als eerste wist te strikken voor een nieuwe film. In 'Once Upon a Time... in Hollywood' speelt Leonardo DiCaprio de rol van Rick Dalton, een acteur die een midlifecrisis ondergaat en bang is dat zijn carrière een stille dood zal sterven. Iets wat DiCaprio zelf niet snel zal overkomen. Er zijn maar weinig acteurs die zo lang van het scherm kunnen verdwijnen, en dan ineens weer opduiken in één van de meest geanticipeerde projecten van het jaar. Maar Leo is terug van zijn vakantie, en hij heeft er met vier gloednieuwe projecten - 'The Black Hand', 'Killers of the Flower Moon', 'The Devil in the White City' en 'Roosevelt' - opnieuw veel zin in.

Fan van Anuna

Goede dingen hebben tijd nodig, en dat merken we wanneer DiCaprio een paar uur te laat op ons interview aankomt. Hij leidt zijn fans, die hem al uren aan de oprit van het Four Seasons in Beverly Hills opwachten, om de tuin door het achterpoortje van het hotel te gebruiken. Samen met zijn bodyguard, die ons van de eerste tot de laatste minuut nauwlettend in de gaten zal houden, komt hij haast geruisloos via een geheime deur op onze afspraak aan. Geen grote entree met toeters en bellen, zo heeft de cameraschuwe ster het graag. Een stevige handdruk, gevolgd door die beroemde grijns: DiCaprio is back. En de eerste vraag wordt zowaar door hém gesteld. "You're from Belgium, right?", klinkt het, waarna hij uitdrukkelijk zijn steun betuigt aan Anuna De Wever en de andere Belgische klimaatspijbelaars. Op sociale media liet hij al blijken fan te zijn van de jonge klimaatbeweging. "Ik gebruik mijn sociale media als een platform, maar het heeft pas een draagvlak als er ook effectief mensen op straat komen. Er moet een soort revolutie komen, want de privésector en de regeringen negeren de stem van het volk. Het is een feit dat de volgende generaties de gevolgen hiervan moeten dragen, en daar zijn ze zich van bewust", vertelt hij. De acteur haalt ook uit naar mensen die de klimaatverandering als 'fake news' afdoen. "Het is niet logisch dat zulke uitspraken getolereerd worden. Je kan wetenschappelijke feiten niet zomaar naast je neerleggen. Ik snap dat klimaatverandering geen comfortabele gedachte is, maar het blijft wel de waarheid. (zucht) Het is moeilijk om optimistisch te blijven. We kunnen alleen maar blijven vechten en hopen dat de wereldregeringen een voorbeeld stellen."

In de nieuwste Tarantino-prent staan Rick Dalton, een acteur op zijn retour (DiCaprio), en zijn stuntman Cliff Booth (Pitt) centraal.
RV In de nieuwste Tarantino-prent staan Rick Dalton, een acteur op zijn retour (DiCaprio), en zijn stuntman Cliff Booth (Pitt) centraal.

Een echt cadeau, die rol

En dan over naar de orde van de dag, de aankomende release van 'Once Upon a Time... in Hollywood'. Na een felbejubelde première op het Filmfestival van Cannes, veroverde de prent over het Hollywood van de jaren 60 vorige week ook de VS. Nooit bracht een Tarantino-film méér op in het openingsweekend. "Toen Quentin me het script bezorgde, wist ik meteen dat ik goud in handen had", steekt DiCaprio van wal. "Het was een droom om opnieuw met hem te mogen samenwerken. Hij is niet alleen een geweldige historicus en verteller, maar ook een buitengewone filmliefhebber met gigantisch veel kennis over obscure B-films en tv-series waar zelfs ik nog nooit van gehoord heb. Met Quentin verveel je je nooit." 

De rol van Rick Dalton ging naar hem, die van stuntman Cliff Booth naar Brad Pitt. Het is de eerste keer dat de wereldsterren samen op het scherm te zien zijn. "Ik kende Brad al een beetje omdat we hier in Hollywood zowat in dezelfde cirkel zitten. We zijn bovendien allebei rond dezelfde periode doorgebroken, en we kennen het wereldje dan ook door en door. Het klinkt cliché, maar ik had me geen betere tegenspeler dan Brad kunnen inbeelden. Hij is iemand die veel interessante keuzes heeft gemaakt in zijn carrière, en voor wie ik als acteur bijzonder veel bewondering heb." Wanneer de carrière van Rick begint te sputteren, wordt het voor zijn stuntman Cliff moeilijk om nog rond te komen. Hij hangt dagenlang op de filmset rond, in de hoop dat hij toch nog wat werk kan krijgen. "Het is echt een cadeau wanneer je zo'n rol krijgt aangeboden", gaat DiCaprio verder. "Quentin had ons voor de opnames een heel achtergrondverhaal gegeven over onze personages. Zo kwamen we te weten welke films ze samen gedaan hadden en welke avonturen ze allemaal samen beleefd hadden. Brad en ik hebben daar enorm veel aan gehad, want we kenden onze personages, nog voordat we een voet op de set hadden gezet, al door en door. Wij waren vanaf de eerste draaidag Cliff en Rick. Alles voelde zo echt en goed aan. Zoiets heb ik als acteur nooit eerder meegemaakt."

Leonardo DiCaprio aan het werk
RV Leonardo DiCaprio aan het werk

Bikkelharde business

DiCaprio vindt het na drie decennia in de filmindustrie nog steeds vrij surreëel dat hij één van de bekendste acteurs aller tijden is. "Had je me 35 jaar geleden verteld dat ik van acteren mijn beroep zou kunnen maken, dan had ik daar eens heel goed om moeten lachen. Ik droomde er als kind wel al van om acteur te worden, maar Hollywood leek me zo onbereikbaar. Mijn mama en ik gingen na school van de ene naar de andere auditie, en blijkbaar moet daar op een gegeven moment dan toch iets juist gelopen zijn. (lacht)" Maar niet elke acteur vergaat het even goed als de wereldster. "Het is en blijft een bikkelharde business. Veel van mijn vrienden zijn acteurs, de ene al wat bekender dan de andere. Maar ik heb ook even veel kameraden die verschrikkelijk hard werken en toch de grootste moeite blijven hebben om aan rollen te geraken. Blijkbaar heb je niet alleen talent nodig, maar moet je ook op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Doorbreken, werken én tot je oude dag mogen meedraaien in Hollywood is als de loterij winnen. Het is maar voor héél weinig mensen weggelegd."

Brad Pitt als stuntman in ‘Once Upon A Time ... In Hollywood’
RV Brad Pitt als stuntman in ‘Once Upon A Time ... In Hollywood’

Alles op z'n tijd

Dat heel wat acteurs hun carrière steevast op de eerste plaats zetten, begrijpt DiCaprio maar al te goed. De acteur is sinds december 2017 samen met de 22-jarige Camila Morrone, een Argentijns model, maar van trouwplannen zou voorlopig geen sprake zijn. "Ik weet hoeveel werk het vraagt om een carrière in Hollywood te onderhouden, dus ik heb mijn kansen dan ook nooit willen vergooien door mij in mijn privéleven te veel te laten afleiden. Acteren is nog steeds mijn prioriteit, en al de rest komt wel wanneer de tijd daar rijp voor is. Zulke dingen vallen altijd vanzelf op hun plaats. Hetzelfde met kinderen: it will happen when it will happen. (lacht)"

'Once Upon a Time... in Hollywood' is vanaf 14 augustus te zien in de bioscoop.

De poster van Tarantino’s nieuwste film
RV De poster van Tarantino’s nieuwste film3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Hans Bulckaen

    4 gloednieuwe projecten? Tzal wel. De door u vermelde titels staan al járen zogezegd in de steigers maar daar gebeurt niks mee. Op IMDB blijft de status van deze films sinds een eeuwigheid onveranderd. Wellicht zal Scorsese volgend jaar wel beginnen met Devil... maar het is maar de vraag of die andere films uberhaupt nog gemaakt zullen worden...

  • Julien Cours

    Brad Pitt is wel héél erg veranderd sedert zijn operatie.

  • Elke Claes

    alleen zo spijtig dat het weer een tarantino is,die films zijn toch allemaal hetzelfde in the end.