Kostuum Darth Vader kan op veiling meer dan 1 miljoen dollar opbrengen

Darth Vader (midden)
Darth Vader (midden)
Wie altijd al een echt kostuum uit de originele ‘Star Wars’-trilogie in huis wilde hebben, kan maar beter diep in de zakken tasten. Het pak dat Bryce Eller tussen 1977 en 1982 droeg om de films te promoten, wordt nu geveild. Naar verwachting zou het 1 à 2 miljoen dollar opbrengen.

Bryce Eller was niet te zien in de films, maar kreeg wel het échte pak van slechterik Darth Vader mee naar huis omdat hij het op filmpremières en promotiefeestjes moest dragen. Zo liep hij bijvoorbeeld verkleed op de Oscar-uitreiking van 1978 rond. Het kostuum dat nu geveild wordt, werd in 1979 door het team van kostuumontwerper John Mollo gemaakt voor de tweede film, ‘The Empire Strikes Back’. Eller ontving het na afloop, maar het is niet helemaal duidelijk of het effectief in de film is gebruikt. Er is wel geweten dat er maar een beperkt aantal kostuums gemaakt werd. 

Het Darth Vader-pak bestaat uit zeventien afzonderlijke onderdelen, waaronder het zwarte masker, handschoenen, laarzen, schoudermantels, borststuk, beenkappen, riem en broek. De kostuumstukken zijn gemaakt van leer, wol, zijde en glasvezel. “Het is echt warm, heel warm”, zei Eller er ooit over in een interview. “Het bestaat uit diverse lagen en het duurt zo’n 25 minuten om het aan te trekken.” Dat lukte hem dan ook alleen maar met hulp. Bij een erg lang optreden, viel de man zelfs een keer flauw, vanwege het gewicht en de warmte. Ambulancemedewerkers wilden het pak aan stukken knippen, maar daar wilde Eller niets van weten. “Ik zei: absoluut niet!”, vertelde hij. “Ik kom er wel bovenop, maar het kostuum niet.”

Het kostuum wordt op 14 mei in Los Angeles bij veilinghuis Bonhams geveild. Naar schatting zou het wel eens tussen de één en twee miljoen dollar op kunnen brengen. Voor wie niet zoveel geld op tafel kan leggen, biedt Bonham ook een paar losse Darth Vader-handschoenen aan. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.