Johan Heldenbergh: "Ik ben een gescheiden man van 47 met een burn-out. Fuck it"

Rudy Lamboray
September vorig jaar werd bekend dat acteur Johan Heldenbergh rust moest nemen. Zeer tegen zijn zin. Maar nu is hij (bijna) terug, na de depressie: "Ik ben blijven gaan tot ik op was", getuigt Heldenbergh in De Standaard Weekblad.

Stukgelopen relatie, getraumatiseerde kinderen en een Vlaanderen dat overtuigend rechts had gestemd. Dat zijn de ingrediënten die ervoor gezorgd hebben dat de acteur vorig jaar in een depressie getuimeld is.

Lang wilde Heldenbergh de signalen negeren, want ziekteverlof was een worsteling voor de workaholic die hij was: "Ik ben blijven gaan tot ik op was. Tot mijn dokter zei: 'Johan, hoeveel belastingen heb jij in je leven al betaald, wat heb jij al voor de maatschappij gedaan? Die maatschappij mag nu vier maanden jouw rommel helpen op te kuisen.'

Ik ben gestopt tegen het cliché te vechten

Johan Heldenbergh

Fuck het cliché

Stilaan kruipt hij uit het dal: "Ik ben er nog niet, mijn hoofd barst nog niet van de ideeën en ik voel nog niet die kwaadheid die de motor is van alles wat ik doe. Maar ik zit aan 80 procent, denk ik."

Wat er hem precies bovenop heeft geholpen? Heldenbergh: "Goh, mocht ik het weten. Rust. Therapie. Tijd. En Fien (Mombaerts, actrice en dramaturge en zijn nieuwe vriendin, red.) en ik die nu echt vooruitgaan. Ik ben ook gestopt tegen het cliché te vechten. Ik ben een gescheiden man van 47, met een 20 jaar jongere vriendin en een burn-out. Al wat ik nu meemaak, is één en al cliché. Fuck it."