Jan Verheyen reageert op het slechte resultaat van ‘De Collega’s 2.0': “We komen zelfs niet uit de kosten”

Jan Verheyen.
RV Jan Verheyen.
De bioscoopdagen van ‘De Collega’s 2.0' lopen op hun eind. De film van Jan Verheyen (55) zal afsluiten met een bezoekersaantal van ongeveer 140.000 bezoekers. Een fikse tegenvaller voor de regisseur: “Dat is veel te weinig om uit de kosten te komen”, klinkt het. “Dit had niemand van ons zien aankomen. Ik ben er echt niet goed van.”

Op zich is 140.000 bezoekers niet weinig, maar voor een privaat gefinancierde film zoals ‘De Collega’s 2.0' ligt dat ver onder de verwachtingen. “We hadden tussen 200.000 en 300.000 toeschouwers nodig om uit de kosten te komen. En dat is niet gelukt, want de film krijgt zeer verdeelde reacties”, vertelt Verheyen in Het Nieuwsblad. “Er zijn fans, maar er zijn ook haters. Soms is enige controverse goed, maar nu heeft ze duidelijk impact gehad op de mond-tot-mondreclame en dat is de énige factor die bepaalt of een film een succes wordt.” De productie had het ook niet zien aankomen. “De sfeer op de set was heerlijk, de testvertoningen verliepen prima, zelfs de avant-premières waren een succes. Zelfs ik zat na de zoveelste preview nog altijd smakelijk te lachen. Ik vond de film geestig én interessant.”

Verheyen voelde de bui de dag nadat de film in de zalen kwam wel al hangen. “Op donderdag weet je wat jouw film heeft gepresteerd tegenover de andere op woensdag, de openingsdag. In die context zaten we gewoon niet sterk genoeg en dan weet je dat er een probleem is. Ik ben er echt niet goed van geweest. Ik had lang vooraf een vakantie geboekt en ik ben vertrokken na het eerste weekend dat de film in de zalen liep. Op dat moment heb ik als een laffe hond mijn mails niet meer geopend. Ik zag de bui al hangen, ik moest de regen niet per se voelen. Cinema, het is een hard vak.” De regisseur heeft naar eigen zeggen wat ‘blikschade’ opgelopen, maar weet dat Vlaanderen heel vergevingsgezind is. “Toch ga ik, los van de vierde ‘Kampioenen’-film, op korte en middellange termijn geen komedies meer draaien. Ik heb nog eens vastgesteld dat het een moeilijk genre is.”
139 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • princen yvon

  Ik heb in de bioscoop de trailer gezien en ben niet gaan kijken. Ik kon zelf niet glimlachen met de trailer. Mijn conclusie was: als ze niets grappiger kunnen laten zien in de trailer trekt de film op niets en dat blijkt de realiteit te zijn.

 • Catherine Thomas

  de originele serie trok al op niks, niet slim zo een ouwe brol terug heruit te brengen al is het in een modernere versie.. wie wil daar nu geld aan geven..

 • Michel De Vreese

  Na een dag in regen en wind en koude, als ik het niet meer zie zitten. Na een dag oude mensen hun kont af te kuisen, als een bejaardenverzorgster efkes een dipje krijgt, hebben we altijd nog de troost dat het nog veel erger kon zijn : Gelukkig moeten we geen films maken. Want weet je, cinema, DAT is pas een hard vak.

 • Tina Colpaert

  Ik ben gaan kijken en had het veel grappiger verwacht de beste stukjes hadden ze al laten zien!

 • Els Schelfhout

  Serieus? De collega's 2.0. Ik weet niet wie dat bedacht heeft. De jaren 80 zijn voorbij.