James Dean speelt dankzij computertechnologie opnieuw mee in film, en de rest van de industrie is er niet over te spreken: “Dit is verschríkkelijk”

James Dean
Matthias Wille James Dean
Acteur James Dean, die in 1955 overleed, is binnenkort weer in de bioscoop te zien. Met behulp van oude foto’s en videobeelden wordt hij digitaal ‘gereanimeerd’ en zal hij een rol spelen als Vietnamveteraan in de film ‘Finding Jack’. Niet iedereen is daar blij mee. De beslissing kreeg al kritiek van verschillende bekende acteurs.

‘Finding Jack’ is gebaseerd op een roman over 10.000 militaire honden die aan het einde van de Vietnamoorlog in Azië werden achtergelaten. Dean zal het personage Rogan spelen, een van de twee hoofdrollen in de film.

De makers hebben van de erven van Dean de rechten op zijn afbeelding verworven. “We hebben lang gezocht naar de perfecte acteur om Rogan te spelen”, stelt regisseur Anton Ernst in THR. “Na maanden besloten we dat Dean ideaal voor de rol zou zijn. We zijn zeer vereerd dat zijn familie met ons in zee gaat. Zij zien ‘Finding Jack’ als de vierde film die James ooit maakt.”

Oscarnominaties

De stem van Dean zal door een stemmenacteur worden ingesproken. De opnames gaan binnenkort van start. De film moet in première gaan op 11 november 2020, Veteranendag in de VS.

De acteur geldt als een van de grote Hollywood-iconen van de vorige eeuw, al maakte hij slechts drie films. Dankzij ‘Rebel without a Cause’’ geldt hij als de verpersoonlijking van de opstandige jeugd in het naoorlogse Amerika. Voor twee van zijn rollen kreeg Dean een Oscarnominatie. De acteur overleed in september 1955 op 24-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk.

Kritiek

Een acteur 64 jaar na zijn dood doen herrijzen, het roept vraagtekens en zelfs verontwaardiging op. Professionals in de filmindustrie noemen de praktijk “schaamtevol” en “een vreselijke noot die gezet wordt voor de toekomst”. 

Zelda Williams, de dochter van de overleden Robin Williams, is niet te spreken over het idee. Haar vader liet in zijn testament wettelijk vastleggen dat zijn beeltenis niét gebruikt mag worden, tot zeker 25 jaar na zijn dood. “Ik heb het hier járen met mensen over gehad, maar niemand geloofde dat de filmindustrie zou laag zou vallen. Publiciteitsstunt of niet, dit is de dood van een icoon misbruiken voor eigen gewin. Beeld je maar eens in wat dit zou kunnen betekenen voor de toekomst...”

“Dit is vréselijk”, reageerde ‘Captain America’-ster Chris Evans in een tweet. “Misschien kunnen we een computer dan ook een nieuwe Picasso laten schilderen? Of wat nieuwe John Lennon liedjes laten schrijven? Het complete gebrek aan begrip is hier schrijnend.” 

‘Lord Of The Rings’-acteur Elijah Wood begrijpt het ook helemaal niet. “NOPE. Dit zou géén optie mogen zijn”, meent hij.

Daarnaast vragen mensen zich af waarom er dan geen lookalike is gecast, in plaats van een computerbeeld. “Er is letterlijk een James Dean Festival in Indiana dat elk jaar gehouden wordt... Daar loopt het vol imitators. Als ze perse iemand die op hem leek in hun film wilden, hadden ze op z’n minst een échte man aan een job kunnen helpen.” 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Voet

  In tales from a crypt uit 1995 deed men reeds iets gelijkaardigs met Humprey Bogart.

 • Sobek Wessels

  De Acteurs voelen de bui al hangen , daar gaat hun lucratief over betaald jobke ! Binnen enkele jaren hebben we geen levende personen nodig om films te maken dan zijn alle Figuren Fictief !

 • Marnix Verschraegen

  Dit is de toekomst. Virtuele acteurs zelfs van dode acteurs. is geen probleem voor de technologie.die we nu hebben. De acteurs die verontwaardigd zijn denken enkel aan hun portomonee. Want hoeveel moeten ze een virtuele acteur betalen. Ik denk enkel de portret rechten aan de erven of aan de acteur zelf.

 • Christian Lebis

  Een mens moet betaald worden, verzekerd zijn, verzorgd worden etc.... Als je digitale mensen kunt maken, en de portretrechten op acteurs kunt krijgen, heb je een onsterfelijke acteur die nooit verouderd, nooit moe wordt en die gratis in uw films/series opduikt, alleen de technici die het mogelijk maken moeten betaald worden, maar die krijgen niet zo veel, en werken vaak overuren zonder vergoeding.

 • Francinne Declerque

  We me vooral kan ergeren is dat die acteurs die klagen en zagen zich werkelijk een artiest wanen, ze vergelijken de situatie met een computer een nieuwe Picasso laten schilderen? Of wat nieuwe John Lennon liedjes laten schrijven. Dat waren wel echte artiesten, een acteur is allesbehalve een artiest.