Iraanse cineast Jafar Panahi wint Gouden Beer met 'Taxi'

Hana Saeidi, het nichtje van regisseur Jafar Panahi, huilt wanneer ze de Gouden Beer in ontvangst neemt.
REUTERS Hana Saeidi, het nichtje van regisseur Jafar Panahi, huilt wanneer ze de Gouden Beer in ontvangst neemt.
"Taxi", de jongste film van de Iraanse cineast Jafar Panahi, is zaterdagavond bekroond met de Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn. Dat heeft de jury bekendgemaakt.

Panahi, die niet zo lang geleden nog onder huisarrest zat wegens zijn kritiek op het regime en eigenlijk geen films meer mag maken van de Iraanse autoriteiten, maar dat toch doet en er niet echt voor gestraft wordt, omzeilde het filmverbod door te filmen in een taxi en zijn naam niet op de credits te zetten. Daardoor is de film niet officieel van zijn hand.

Net als met "This is not a Film" -die hij in 2011 op een flashdrive, verborgen in een cake, uit Iran naar Cannes liet smokkelen- moest ook deze film ongezien het land verlaten. Panahi speelt in deze prent een taxichauffeur in Teheran en op gezette tijdstippen springen mensen -acteurs en niet-acteurs- de taxi binnen om er hun verhaal te vertellen. Hoewel er regelmatig kritiek geuit wordt op de Iraanse gerechts- of andere systemen, is de film ook grappig, al was het maar omdat Panahi zijn weg in Teheran niet vindt.

Aangezien Panahi zijn land niet uit mag, kon hij de prijs niet zelf ophalen. Zijn nichtje deed dat in zijn plaats, maar kon enkel zeggen dat ze te aangegrepen was om iets te zeggen. De echtgenote van Panahi zat in het publiek.

Eerder gaven de internationale filmjournalisten en -critici "Taxi" ook al de International Film Critics Award. Dat is de prijs die wordt uitgereikt door Fipresci, de internationale organisatie waarbij de filmjournalisten zijn aangesloten.

Charlotte Rampling en Tom Courtenay, de hoofdrolspelers van "45 years" van de Britse cineast Andrew Haigh, hebben respectievelijk de Zilveren Beer voor beste actrice en de Zilveren Beer voor beste acteur in de wacht gesleept. Rampling en Courtenay spelen een echtpaar dat zich opmaakt om 45 huwelijkskaarsjes uit te blazen maar hun huwelijk verkeert in een crisis. De relatie van het echtpaar komt onder druk te staan als het lichaam van de eerste liefde van de man teruggevonden wordt in de Zwitserse Alpen, vijftig jaar nadat ze daar bij een ongeval om het leven gekomen is.

De Poolse cineaste Malgorzata Szumowska en de Roemeense regisseur Radu Jude hebben allebei de Zilveren Beer voor regie gewonnen. "Aferim!" van Radu Jude is een western, met als setting het 19de-eeuwse Roemenië, terwijl "Body" van Szumowska een verkenning is van de dood en de rouw.

Een Zilveren Beer was er ook voor "El Club" van de Chileen Pablo Larraín, die de Grote Prijs van de Jury kreeg. De film vertelt over vier mannen die op het eerste gezicht een rustig leventje leiden in een huis aan de zee. Enkele scènes later blijkt het om priesters te gaan, en nog even later komen we te weten dat ze eigenlijk geëxcommuniceerd zijn wegens kindermisbruik. Als plots een slachtoffer van een van hen opduikt, beginnen de problemen.

Zilveren Beer
De Poolse cineaste Malgorzata Szumowska en de Roemeense regisseur Radu Jude hebben allebei de Zilveren Beer voor regie in de wacht gesleept op het Filmfestival van Berlijn.

"Aferim!" van Radu Jude is een western, met als setting het 19de-eeuwse Romenië, terwijl "Body" van Szumowska een verkenning is van de dood en de rouw.

Charlotte Rampling en Tom Courtenay, de hoofdrolspelers van "45 years" van de Britse cineast Andrew Haigh, hebben respectievelijk de Zilveren Beer voor beste actrice en de Zilveren Beer voor beste acteur in de wacht gesleept op de Berlinale, het Filmfestival van Berlijn. Rampling en Courtenay spelen een echtpaar dat zich opmaakt om 45 huwelijkskaarsjes uit te blazen maar hun huwelijk verkeert in een crisis.

De relatie van het echtpaar komt onder druk te staan als het lichaam van de eerste liefde van de man teruggevonden wordt in de Zwitserse Alpen, vijftig jaar nadat ze daar bij een ongeval om het leven gekomen is.

Belgische animatiefilm
'The Tie', de korte animatiefilm van de Gentse cineaste An Vrombaut, heeft een speciale vermelding gekregen van de kinderjury op het Internationaal Filmfestival van Berlijn. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

In de film ontmoeten een kleine en een grote giraf elkaar toevallig. Ondanks hun duidelijke verschil in gestalte, ontdekken ze een verwantschap.

An Vrombaut stond in voor de regie en het scenario. Ze is vooral bekend als auteur van de Britse animatiereeks "64 Zoo Lane", een van de meest succesvolle shows op het CBeebies kinderkanaal van de BBC. Verder won ze ook al verschillende prijzen met korte films als "Little Wolf" en "When I Grow Up I Want to Be a Tiger". Voorts is ze auteur en illustrator van kinderboeken. Sioen tekende voor de originele muziekscore.

Winnaar in de categorie was de "Gift of My Father" van regisseur Salam Salman.AFP
REUTERS
REUTERS
Charlotte Rampling en Tom Courtenay
AFP Charlotte Rampling en Tom Courtenay