Exclusief voor abonnees

INTERVIEW. Willem Dafoe: "Als ik naar Vincent van Gogh kijk, zie ik geen zot"

Film Fest Gent vertoont Van Gogh-biopic ‘At Eternity’s Gate’

Willem Dafoe.
Photo News Willem Dafoe.
Jezus, Pasolini, en nu ook Vincent Van Gogh: allemaal kregen ze ooit het herkenbare gezicht van Willem Dafoe in een film. Wij legden ons oor te luister bij de Amerikaanse acteur, die dankzij de Van Gogh-biopic At Eternity’s Gate – woensdag te zien op Film Fest Gent – misschien wel (eindelijk!) zijn eerste Oscar zou kunnen winnen.

Willem Dafoe: zijn forse kinnebak herken je nog steeds uit de duizend, maar de afgelopen jaren verdween de Amerikaanse karakteracteur toch een beetje uit de schijnwerpers. Aan zijn werklust zal dat niet liggen: Dafoe blijft de films aan elkaar rijgen, en is bovendien regelmatig in het theater te zien. “Eind 2016 nog in Antwerpen, met een voorstelling van Romeo Castellucci voor deSingel”, herinnert hij zich meteen wanneer we hem op het Filmfestival van Venetië zeggen dat we uit België komen. Maar rollen van het kaliber van Jezus in Martin Scorseses The Last Temptation of Christ (1988), of van het commerciële potentieel van Green Goblin uit Sam Raimi’s Spider-Man-films, liggen alweer een hele tijd achter hem.

Begin dit jaar stond Dafoe plots weer in het middelpunt van de belangstelling: zijn bescheiden vertolking in The Florida Project leverde hem zijn derde Oscar-nominatie op – de eerste sinds 2001. En nu zou hij dankzij At Eternity’s Gate zelfs kunnen toetreden tot het selecte clubje van acteurs die twee jaar op rij genomineerd werden. Zij het dan – voor het eerst – in de categorie beste hoofdrol. Dafoe zuigt de camera naar zich toe in deze biopic over de laatste jaren van Vincent van Gogh. Jaren waarin hij mentaal steeds verder afdreef, maar in zijn waanzin misschien ook een vorm van geluk vond. Dafoe leerde naar de werkelijkheid kijken door de ogen van Van Gogh.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratisReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.