Hoofdrolspeelster Jennifer Lawrence van 'Hunger Games'-posters gehaald in Israël

De 'aanstootgevende' poster met Jennifer Lawrence.
rv De 'aanstootgevende' poster met Jennifer Lawrence.
Actrice Jennifer Lawrence, die de hoofdrol speelt in 'The Hunger Games'-trilogie, is van een aantal Israëlische posters gehaald omdat haar afbeelding ultraorthodoxe joden tegen de borst stuit. Volgens hen is het afbeelden van een vrouw "immoreel".

Op de Israëlische posters voor 'Mockingjay Par 2', het sluitstuk van 'The Hunger Games'-trilogie, zal Oscarwinnares Jennifer Lawrence niet te zien zijn. De posters zijn gecensureerd om ultraorthodoxe joden, vooral in Jeruzalem, niet voor het hoofd te stoten. Zij vinden dat het afbeelden van vrouwen "immoreel" is. In plaats van een met pijl en boog gewapende Lawrence zal op de aangepaste posters alleen een vurige kraai te zien zijn.

Het is niet de eerste keer dat ultraorthodoxe media en reclamebureaus "niet kosjere" vrouwen uit foto's knippen. Posters waarop vrouwen te zien zijn, worden vaak gevandaliseerd of weggehaald. Dat is volgens de Israëlische krant Haaretz ook de reden waarom het Israëlische PR-bureau van 'Mockingjay Part 2' besloot de posters te censureren. "Helaas worden we onderworpen aan onofficiële druk die ons dwingt om voorzichtiger te zijn", legt Liron Suissa van Nur Star Media uit. "We hebben al eindeloos vandalisme gezien, en onze klanten verkiezen daarom geen risico te nemen."

Eerder dit jaar ontstond er nog protest toen bleek dat een ultraorthodoxe krant alle vrouwelijke wereldleiders die deelnamen aan de mars door Parijs, in de nasleep van de aanslagen op Charlie Hebdo, uit de foto had geknipt.