Hollywoodset Emperor ruilt morgen en zaterdag Sint-Michielshelling voor Gravensteen

HLN
Na drie dagen opnames voor Lee Tamahori's avonturenfilm "Emperor", een verhaal uit de zestiende eeuw over Keizer Karel, verlaat de Hollywoodset de Gentse Sint-Michielshelling om twee dagen in het Gravensteen te draaien. Het Ghent Film Office krijgt wekelijks aanvragen voor opnames. De Gentse schepen van Cultuur Annelies Storms (sp.a) merkt op dat films promotioneel belangrijk zijn voor Gent.

Stuntmannen van brug gegooid
Vandaag werd verder gewerkt aan scènes waarbij Lutheranen verhangen worden aan de Sint-Michielshelling. Ook werden een aantal Lutheranen-stuntmannen van de brug gegooid.

In de namiddag ontmoette hoofdrolspeelster Johanna (Sophie Cookson) haar vader Johannes De Printer (Sam Louwyck) en werden ook enkele daden van verzet voor de Sint-Michielskerk gedraaid. Alles samen worden bijna honderd figuranten ingezet.

Adrien Brody in het Gravensteen
De filmset verhuist morgen en zaterdagvoormiddag naar het binnenplein van het Gravensteen. Daar staat een guillotine opgesteld en de stenen muren zijn gedecoreerd met gekleurde doeken. De middeleeuwse burcht blijft tijdens de opnames open voor het publiek, al wordt het stuk afgesloten waar gefilmd wordt.

Morgen draaien Oscarwinaar Adrien Brody en de Britse rijzende ster Sophie Cookson samen. "De opnames in het Gravensteen zijn een turning point in het verhaal", weet Emilie Vervecken (Productiehuis Corsan).

Maandag wordt nog gedraaid in de oude abdij van Drongen. "Alles loopt heel vlot en volgens schema, we hebben een beetje tijd gewonnen waardoor we extra ruimte hebben voor details." Donderdagavond start ook de afbraak van het decor en wordt het zand verwijderd van de Sint-Michielsbrug. Die zou vanaf vrijdagmiddag opengesteld worden voor het verkeer, al die tijd werden bussen en taxi's omgeleid.

Wekelijks aanvragen
Gent was de eerste Vlaamse stad die meer dan tien jaar geleden een Film Office oprichtte, nog voor de serie "Flikken" op televisie kwam. Ondertussen krijgt Ghent Film Office wekelijks aanvragen voor (kort)films, series, videoclips of publicitaire opnames. De laatste vier jaar kwamen daar volgens Ghent Film Office steeds meer internationale producties bij, onder meer de Britse successerie "The White Queen" of "Nymphomaniac" van Lars Von Trier.

Promotie voor de stad
"Voor ons als stad is het heel fijn te mogen fungeren als locatie voor zo'n internationale filmproductie", zegt schepen Annelies Storms. "Bovendien is het maar evident dat een film die gebaseerd is op het leven van Keizer Karel, in Gent wordt gedraaid, want hij werd er geboren en dwong destijds de Gentenaars om een strop te dragen omdat ze weigerden belastingen te betalen." Volgens Storms zijn internationale filmproducties promotioneel belangrijk voor de stad. "Toeristen laten zich bij de keuze van hun bestemming af en toe leiden door een film, zelfs de opnames lokten al toeristen."

HLN
BELGA
BELGA