Onze Hollywoodredactrice voorspelt de winnaars van de Golden Globes: de uitslag

Bruce Dern, Meryl Streep en Chiwetel Ejiofor hebben géén Golden Globes gewonnen. Dat maakt dat ik er drie van de acht keer langs zat toen ik mijn voorspellingen voor de filmcategorieën deed. Een overzicht.

BESTE DRAMAFILM

'12 Years A Slave'
'Captain Phillips'
'Gravity'
'Philomena'
'Rush'

Zal winnen: '12 Years A Slave'
Kan winnen: 'Gravity'
Zou moeten winnen: 'Gravity'

Heeft gewonnen: '12 Years A Slave'

'12 Years A Slave' vs. 'Gravity'

Het zal hoogstwaarschijnlijk tussen '12 Years A Slave' en 'Gravity' gaan. Waarom de film van regisseur Steve McQueen meer kans zou maken op een Golden Globe? Het verleden heeft al meermaals aangetoond dat de Hollywood Foreign Press Association (dit zijn de organisatoren van de Golden Globe Awards), net zoals de leden van The Academy, niet meteen staan te springen om een sci-fifilm te bekronen tot Beste Dramafilm van het jaar. Al is er echter één uitzondering: 'Avatar' sleepte in 2010 twee Golden Globes in de wacht: die van Beste Dramafilm én die van Beste Regisseur.

Fox Searchlight

BESTE ACTEUR IN EEN DRAMAFILM

Chiwetel Ejiofor, '12 Years A Slave'
Idris Elba, 'Mandela: Long Walk To Freedom'
Tom Hanks, 'Captain Phillips'
Matthew McConaughey, 'Dallas Buyers Club'
Robert Redford, 'All Is Lost'

Zal winnen: Chiwetel Ejiofor
Kan winnen: Matthew McConaughey
Zou moeten winnen: Chiwetel Ejiofor

Heeft gewonnen: Matthew McConaughey

Eerlijk is eerlijk: zowel McConaughey als Ejiofor hebben de Golden Globe voor Beste Acteur in een Dramafilm dubbel en dik verdiend. Kijk maar eens hoe McConaughey zich helemaal liet uithongeren voor de rol van een terminale aids-patiënt in 'Dallas Buyers Club'. Voor die prestatie alleen al zou hij een prijs moeten krijgen. De acteur draait al meer dan twintig jaar in het vak, maar werd nu pas voor de eerste keer in zijn carrière genomineerd voor een Golden Globe.

Wie Chiwetel in '12 Years a Slave' aan het werk ziet, voelt meteen dat de Brit echt wel de geknipte acteur is voor de rol van Solomon Northup. Eén van Ejiofors beste scènes is wanneer de slavendrijvers hem aan een boom proberen op te knopen. Het touw is net lang genoeg zodat Northup met zijn tenen de grond kan raken. Urenlang trappelt hij door de modder, in de hoop dat iemand hem op tijd weet te bevrijden. De kijker krijgt enkel het geluid van kleine stapjes in de modder te horen. Hartverscheurend. Dat sommige scènes erg pijnlijk zijn om naar te kijken, is juist goed: er zou pas echt iets mis zijn wanneer een verhaal over slavernij licht verteerbaar zou zijn.

Chiwetel Ejiofor
photo_news Chiwetel Ejiofor

BESTE ACTRICE IN EEN DRAMAFILM

Cate Blanchett, 'Blue Jasmine'
Sandra Bullock, 'Gravity'
Judi Dench, 'Philomena'
Emma Thompson, 'Saving Mr Banks'
Kate Winslet, 'Labor Day'

Zal winnen: Cate Blanchett
Kan winnen: Sandra Bullock
Zou moeten winnen: Sandra Bullock

Heeft gewonnen: Cate Blanchett

Cate Blanchett, die in 'Blue Jasmine' in de huid kruipt van een rijke socialite uit Manhattan die aan lager wal geraakt, wordt wereldwijd geprezen voor haar acteerprestatie in de nieuwste film van Woody Allen. Blanchett kaapte de voorbije maanden al een aantal belangrijke prijzen weg. Zo bekroonden de Boston Film Critics, de Chicago Film Critics en de Los Angeles Film Critics Association haar al tot Beste Actrice. Een Golden Globe zit er dus dik in.

Cate Blanchett
photo_news Cate Blanchett
Sony

BESTE KOMEDIE OF MUSICAL

'American Hustle'
'Her'
'Inside Llewyn Davis'
'Nebraska'
'The Wolf Of Wall Street'

Zal winnen: 'American Hustle'
Kan winnen: 'Nebraska'
Zou moeten winnen: 'American Hustle'

Heeft gewonnen: 'American Hustle'

'Makkie'
'American Hustle' is de gedoodverfde winnaar in het rijtje. Enkel 'Nebraska' maakt nog iets of wat kans om met de Golden Globe naar huis te gaan, en dat dankzij de schitterende acteerprestatie van Bruce Dern. Maar laten we eerlijk zijn: er zijn andere categorieën waar het er op zondag veel spannender aantoe zal gaan.

Sony
Sony

BESTE ACTEUR IN EEN KOMEDIE OF MUSICAL

Christian Bale, 'American Hustle'
Bruce Dern, 'Nebraska'
Leonardo DiCaprio, 'The Wolf Of Wall Street'
Oscar Isaac, 'Inside Llewyn Davis'
Joaquin Phoenix, 'Her'

Zal winnen: Bruce Dern
Kan winnen: Leonardo DiCaprio
Zou moeten winnen: Bruce Dern

Heeft gewonnen: Leonardo DiCaprio

Derde keer, goede keer
Dit is de derde nominatie sinds 1978 die Bruce Dern kreeg van de leden van de HFPA, maar de acteur slaagde er nooit in om ook effectief op beeldje op zijn schouw te zetten. Dern wordt al vanaf het begin van de voorspellingen uitgeroepen tot dé grote kanshebber van de avond. Hij is bovendien de enige acteur in dit rijtje die ook voor een SAG Award werd genomineerd. Hierdoor maakt hij zelfs nóg meer kans op die felbegeerde Golden Globe.

Bruce Dern
photo_news Bruce Dern
Paramount

BESTE ACTRICE IN EEN KOMEDIE OF MUSICAL

Amy Adams, 'American Hustle'
Julie Delpy, 'Before Midnight'
Greta Gerwig, 'Francis Ha'
Julia Louis-Dreyfus, 'Enough Said'
Meryl Streep, 'August: Osage County'

Zal winnen: Meryl Streep
Kan winnen: Amy Adams
Zou moeten winnen: Meryl Steep

Heeft gewonnen: Amy Adams

Voorspelbaar
Deze categorie is dit jaar één van de meest voorspelbare van allemaal. Streep mag op haar lauweren rusten, want we kunnen er zo goed als zeker van uitgaan dat ze aanstaande zondag met de Golden Globe voor Beste Actrice in een Komedie naar huis zal gaan. Haar enige concurrentie zou eventueel Amy Adams kunnen zijn, maar het is vrij zeker dat Streep aan het langste touw zal trekken. Er werd eind vorig jaar nog voorspeld dat Adams heel wat nominaties zou krijgen tijdens awards season, maar toch gingen nominaties voor de SAG Awards en de Critics Choice Awards uiteindelijk aan haar neus voorbij. Sowieso al geen goed teken. Streep mag zich alvast klaarmaken om haar negende Golden Globe in ontvangst te nemen.

Meryl Streep
photo_news Meryl Streep

BESTE ANIMATIEFILM

'The Croods'
'Despicable Me 2'
'Frozen'

Zal winnen: 'Frozen'
Kan winnen: /
Zou moeten winnen: 'Frozen'

Heeft gewonnen: 'Frozen'

Ik eet mijn schoen op als blijkt dat 'Frozen' zondag niét bekroond wordt tot Beste Animatiefilm van het jaar.

Disney
Disney

BESTE FILMREGISSEUR

Alfonso Cuaron, Gravity
Paul Greengrass, 'Captain Phillips'
Steve McQueen, '12 Years A Slave'
Alexander Payne, 'Nebraska'
David O. Russell, 'American Hustle'

Zal winnen: Alfonso Cuaron
Kan winnen: Steve McQueen
Zou moeten winnen: Alfonso Cuaron

Heeft gewonnen: Alfonso Cuaron

Ongezien
Ik herinner me nog goed hoe ik in september 'Gravity' ging kijken en mijn mond haast openviel van verbazing. Cuaron geeft je het gevoel alsof je écht in de ruimte zit. Je merkt dat hij zijn hart en ziel in deze film heeft gestoken. Dit is geen 'Avatar', waar James Cameron de volledige vrijheid had om zijn eigen wereld te creëren. Wat het allemaal zo veel moeilijker maakt is dat Cuaron zich moest baseren op beelden uit de ruimte, maar tegelijkertijd ook rekening moest houden met de wetten van de zwaartekracht. Probeer dat allemaal maar eens op een geloofwaardige manier te brengen wanneer je jouw acteurs enkel voor een green screen kunt zetten. Petje af voor die man, hoor.

De 71ste editie van de Golden Globes vond op zondag 12 januari plaats in het Beverly Hilton in Los Angeles.

Alfonso Cuaron
photo_news Alfonso Cuaron
Warner Brothers