Joaquin Phoenix noemt zijn collega’s hypocriet en Netflix grijpt ernaast: alles wat je moet weten over de Golden Globes

Joaquin Phoenix
Chris Pizzello/Invision/AP Joaquin Phoenix
Vannacht was het weer zover: de Golden Globe awards werden uitgereikt. Zoals gewoonlijk was de show weer tot aan de nok gevuld met opvallende celebrity statements en iconische momenten. Dit is alles dat je moet weten op een rijtje. 

Het begon al op de rode loper, waar Brad Pitt in een interview met Sharon Osbourne verklaarde dat hij nog steeds “goed bevriend is" met zijn ex, Jennifer Aniston. Onze vrouw in Hollywood, Kristien Gijbels, werkte dit jaar mee aan de organisatie van de Globes. Zij moest een belangrijke puzzel leggen: de tafelschikking. “We kregen een telefoontje van iemand uit de entourage van Brad en Jennifer”, verklaarde ze. “Ze zijn eigenlijk nog heel goed bevriend, maar ze willen er geen circus van maken. Dus vroegen ze om niet dicht bij elkaar te zitten. We hebben ook een afspraak gemaakt dat we ze niet samen in beeld brengen.”

Het werd wel een goede avond voor Brad, want hij mocht de award voor ‘Beste Mannelijke Bijrol’ in ontvangst nemen. 

Presentator Ricky Gervais, die al jaar en dag de gastheer van dienst is tijdens de Globes, was in vorm. “Ach, het is de laatste keer dat ik presenteer, ik ga ervoor!” Zo goed als elke aanwezige celeb moest eraan geloven, en vooral Leonardo DiCaprio was het slachtoffer van zijn grapjes: “De première van ‘Once Upon A Time In Hollywood’ duurde maar liefst drie uur... Dus aan het eind van de film, vond Leo zijn date plots te oud voor hem.” Daarmee verwijst hij naar het feit dat DiCaprio meestal veel jongere modellen datetet. “Zelfs prins Andrew had zoiets van: komaan Leo, je bent al vijftig!”

Gervais haalde ook uit naar alle celebs die van plan waren om een politiek statement te maken als ze een award wonnen. “Jullie bevinden je niet in een positie waarin je met het vingertje naar het grote publiek mag wijzen. De meesten van jullie zaten minder lang op school dan Greta Thunberg. Jullie weten niéts over de echte wereld. Dus als je straks wint, bedank dan je manager, bedank je God, en trap het dan af.”

Russell Crowe was zondagavond niet bij de uitreiking van de Golden Globes, maar wist met een boodschap toch een statement te maken na zijn winst in de categorie beste acteur in een miniserie of televisiefilm.

De acteur was thuisgebleven in het door bosbranden geteisterde Australië. “Vergis je niet, de tragedie die zich momenteel afspeelt in Australië komt door klimaatverandering”, zei Crowe, in een verklaring die werd voorgelezen door Jennifer Aniston. “We moeten iets doen met alle wetenschap die we hebben, ons wereldwijd richten op groene energie en onze unieke en geweldige planeet respecteren.”

Russell Crowe ontbrak bij de uitreiking van de Golden Globes, waar hij een award won in de categorie beste acteur in een miniserie of televisiefilm.
EPA Russell Crowe ontbrak bij de uitreiking van de Golden Globes, waar hij een award won in de categorie beste acteur in een miniserie of televisiefilm.

Crowe won zijn Golden Globe voor het vertolken van Fox News-ceo Roger Ailes in miniserie ‘The Loudest Voice’. De acteur werd geboren in Nieuw-Zeeland, maar ziet Australië als zijn thuis. Volgens Variety wordt ook een van zijn huizen bedreigd door de branden in het land.

lees verder onder de foto:

 Het statement van Russel Crowe werd voorgelezen door Jennifer Aniston.
WireImage Het statement van Russel Crowe werd voorgelezen door Jennifer Aniston.

‘Marriage Story’ wordt grote verliezer

Scarlett Johansson en verloofde Colin Jost op de rode loper.
AFP Scarlett Johansson en verloofde Colin Jost op de rode loper.

Scarlett Johansson ging dan toch niet met de Golden Globe voor ‘Beste Actrice’ aan de haal. Sinds de release van ‘Marriage Story’ in december, werd zij plots gekatapulteerd tot één van de topfavorieten. Toch ging het beeldje alsnog naar Renée Zellweger, voor haar hoofdrol in ‘Judy’, een prent over het leven van Judy Garland. 

‘Marriage Story’ werd uiteindelijk de grote verliezer van de avond, over de hele lijn. Ook Adam Driver kon zijn nominatie voor ‘Beste Acteur’ niet verzilveren, en de award voor ‘Beste Dramafilm’ ging naar ‘1917'. Enkel Laura Dern won wél haar beeldje voor ‘Beste Actrice in een Bijrol’. 

Renee Zellweger met haar Golden Globe voor ‘Beste Actrice’
REUTERS Renee Zellweger met haar Golden Globe voor ‘Beste Actrice’

Awkwafina schreef geschiedenis tijdens deze editie van de Golden Globes. Ze is de eerste Aziatische actrice de een Golden Globe kreeg voor een hoofdrol. 

Ze won dankzij haar rol in ‘The Farewell’. De film gaat over een Chinese familie die afscheid neemt van de oma, die zelf niet weet dat ze terminaal ziek is. De actrice, die eigenlijk Nora Lum heet, noemde het geweldig dat ze voor het eerste keer bij de Golden Globes was en nog een award won ook. Ze grapte over het beeldje: “Als het ooit bergafwaarts gaat met mijn carrière, dan kan ik deze nog verkopen.”

‘Parasite’ beste niet-Engelstalige film

De langspeelfilm Parasite van de Zuid-Koreaan Bong Joon-ho heeft in Los Angeles de Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film in de wacht gesleept.

De tragikomische film, die vorig jaar de Gouden Palm won in Cannes, vertelt het verhaal van het dagelijkse leven van een Zuid-Koreaanse familie van wie de leden allemaal werkloos zijn. Op een dag slaagt de zoon erin om privélessen Engels te mogen geven bij een steenrijke familie. De hoofdrollen in het familiedrama worden gespeeld door Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Jang Hye-jin, Choi Woo-shik en Park So-dam. 

De Joker haalt zijn slag thuis én haalt uit naar collega’s 

Joaquin Phoenix haalde zijn slag thuis en kreeg het beeldje mee naar huis voor zijn rol in ‘Joker’. De man kreeg veel lof voor zijn diepgaande acteerwerk in de DC-film over de grootste tegenstander van Batman, ook al voelde de film helemaal niet aan als een superheldenfilm. Phoenix heeft een reputatie die hem voorafgaat: hij houdt zich namelijk niet altijd aan de regels. Ook vanavond lapte hij die aan zijn laars, en zei hij meer dan één keer het woord ‘f**k’ tijdens de live-uitzending .

Joaquin Phoenix met zijn Golden Globe.
Richard Shotwell/Invision/AP Joaquin Phoenix met zijn Golden Globe.

Hij noemde zijn collega-acteurs onder andere hypocriet, omdat ze doen alsof ze inzitten met de bosbranden in Australië, maar eigenlijk niets doen. “Het is fijn dat zo velen van jullie vandaag op het podium stonden en een politiek statement maakten, maar we moeten meer doen dan dat, niet dan? We moeten ons eigen leven veranderen. We hoeven geen privé jets te nemen naar Palm Springs en terug, besef dat.” 

Joaquin was ook één van de acteurs die verantwoordelijk zijn voor het vegetarische menu van de Globes, een primeur voor de awardshow. Het was een beslissing die genomen werd onder invloed van onder andere Leonardo DiCaprio. “Het is de eerste keer dat een awardshow volledig vegan gaat. Dat was een last minute beslissing”, legt Kristien Gijbels, onze vrouw ter plaatse uit. “Joaquin Phoenix, Leonardo DiCaprio en Ricky Gervais namen contact op en vroegen om een veganistisch menu te serveren, om zo een signaal uit te sturen over de milieuproblematiek. Vervolgens is er een spoedvergadering geweest en is de beslissing gevallen.”

De twee ‘Beste Films’

 ‘Once Upon A Time.. In Hollywood’ en ‘1917' zijn er vandoor gegaan met de Golden Globes voor ‘Beste Film’. Het zijn de twee meest begeerde awards van de avond. Het werk van Quentin Tarantino werd bekroond met de award voor beste Comedy of Musical, 1917 van Sam Mendes won in de categorie Drama.

De regisseurs van beide films vielen eerder in de avond ook al in de prijzen. Quentin Tarantino werd bekroond voor het script van ‘Once Upon A Time.. In Hollywood’, terwijl Sam Mendes een award kreeg voor de regie van 1917. Mendes riep het publiek en de kijkers thuis in zijn dankwoord op om de film, die is gebaseerd op het oorlogsverhaal van zijn opa, in de bioscoop te gaan bekijken. De film versloeg in de dramacategorie ‘Joker’, ‘The Two Popes’, ‘The Irishman’ en ‘Marriage Story’. De drie laatste waren telkens inzendingen van streamingdienst Netflix, die dit jaar ondanks de grote inzet naast de beeldjes lijkt te vissen. 

Lege handen voor Netflix: meeste nominaties, maar slechts 2 beeldjes

Olivia Colman met haar Golden Globe voor ‘The Crown’.
Photo News Olivia Colman met haar Golden Globe voor ‘The Crown’.

Alhoewel Netflix de meeste nominaties wist te veroveren, eindigde het nagenoeg met lege handen. De streamingservice wist slechts twee Globes te veroveren. Vooral in de filmcategorieën viel de winst voor Netflix tegen. Het bedrijf zette dit jaar groot in op film met onder andere ‘The Irishman’, ‘Marriage Story’ en ‘The Two Popes’, maar dat leverde slechts één award op: Laura Dern won in de categorie beste vrouwelijke bijrol voor haar werk in ‘Marriage Story’. De andere prijs voor de streamingservice was voor Olivia Colman, voor haar vertolking van koningin Elizabeth in dramaserie ‘The Crown’.

HBO scoorde beduidend beter. De zender won de prijs voor beste dramaserie voor Succession, beste miniserie voor Chernobyl en awards voor de beste acteur (Brian Cox voor Succession) en beste mannelijke bijrol (Stellan Skarsgård voor Chernobyl).

Tom Hanks krijgt oeuvreprijs

Een zichtbaar ontroerde Tom Hanks heeft de prijs voor zijn gehele oeuvre in ontvangst mogen nemen. De Cecil B. DeMille-prijs is een erkenning voor de indrukwekkende carrière van de 63-jarige Hanks, die wordt beschouwd als één van de aardigste mannen in de filmwereld. Beelden van de vele films waarin hij gedurende zijn 30-jarige carrière figureerde passeerden de revue, van de tv-komedie ‘The Love Boat’ uit de jaren ‘70 tot het aids-drama ‘Philadelphia’, van de komedie ‘Forrest Gump’ en ‘Sleepless in Seattle’ tot de oorlogsfilm ‘Saving Private Ryan’. Hanks had grote moeite zijn tranen binnen te houden en met schorre stem grapte hij dat een zware verkoudheid hem bijzonder emotioneel had gemaakt.

Hij bedankte zijn vrouw Rita Wilson en vijf kinderen omstandig, evenals een lange lijst van acteurs en regisseurs die hebben bijgedragen aan zijn succes. “Je bent een sukkel als je niet een beetje pikt van iedereen met wie je samenwerkt’’, zei hij, waarna hij Meryl Streep, Meg Ryan, Denzel Washington en Charlize Theron bij naam noemde. Hanks brak in 1988 door met zijn rol in de film ‘Big’, waarin hij een tiener speelt die wakker wordt en in het lichaam van een volwassene.

De Cecil B. DeMille-prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een acteur, regisseur of producent die een blijvende impact op de filmwereld heeft achtergelaten. Eerdere winnaars zijn onder anderen Steven Spielberg, Meryl Streep, Oprah Winfrey, Jeff Bridges en Harrison Ford.

Brad Pitt grapt over zijn liefdesleven

Brad Pitt ging naar huis met de award voor ‘Beste Mannelijke Bijrol’, voor zijn werk in ‘Once Upon A Time In Hollywood’. In zijn speech bedankte hij zijn ouders. “Ik wilde mijn moeder eigenlijk meebrengen vandaag”, klonk het. “Maar ja, van elke vrouw waar ik naast sta zeggen ze dat ik haar aan het daten ben, dus dat zou gewoon héél raar geweest zijn...”

‘Once Upon A Time In Hollywood’ deed het vannacht wel héél goed. Niet alleen won Brad Pitt de award voor ‘Beste Mannelijke Bijrol’, maar de prent won ook de prijs voor ‘Beste Film’ in de categorie ‘Musical of Komedie’. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Vaneylen Pierre

    Alle acteurs zijn acteurs net als politici.Het zijn de mensen die de meeste schade aan't milieu en klimaat toebrengen en daarna nogmaals gaan acteren.

  • abu hansa

    Jij mag keren of draaien maar Netflix maakt uitstekende films en series... Absolut profesionele werk !!