'Birdman' favoriet op Golden Globes met 7 nominaties

Acteur Michael Keaton als Riggan in de film 'Birdman'.
AP Acteur Michael Keaton als Riggan in de film 'Birdman'.
De film 'Birdman' van de Mexicaanse regisseur Alejandro Inarritu, over een ex-acteur in superheldenfilms op zijn retour, vertrekt in poll position voor de Golden Globes, de jaarlijkse filmprijzen van de buitenlandse pers in Hollywood. 'Birdman' leidt met zeven nominaties, gevolgd door het bejubelde 'Boyhood' en 'The Imitation Game'.

Gisteren was 'Birdman' reeds gaan lopen met de meeste nominaties voor de SAG Awards, de prijzen van de acteursvereniging van Hollywood.

De nominaties voor de Globes werden vandaag in Los Angeles bekendgemaakt.

De Globes maken een onderscheid tussen beste drama en beste komedie. Voor de categorie drama nemen de Bildungsprent 'Boyhood' en de oorlogsfilm 'The Imitation Game' het onder meer op tegen 'Selma'.

Komedie

'Birdman' wordt tot de komedies gerekend en krijgt concurrentie van het tamelijk briljante 'The Grand Budapest Hotel' en 'Saint Vincent'. Niet minder dan drie acteurs uit de film van de maker van 'Amores Perros' en 'Babel' - Michael Keaton, Emma Stone en Edward Norton - maken kans op een acteursprijs.

Wat de televisiereeksen betreft, zijn de miniserie 'Fargo' en 'True Detective' de koplopers.

De Golden Globes zullen op 11 januari worden toegekend. Ruim een maand later, op 22 februari, volgt het Oscarfeestje.

'Boyhood' behoort tot de favorieten in de categorie drama.
AP 'Boyhood' behoort tot de favorieten in de categorie drama.

Foreign Language

Het lijstje van nominaties voor de Golden Globe voor de beste niet-Engelstalige film moet het dit jaar, zoals wel vaker, zonder een Vlaamse genomineerde doen. Ook Wallonië vangt bot.

Drie van de vijf anderstalige films die wel genomineerd werden, staan ook op het lijstje kanshebbers voor de European Film Award, nu zaterdag. Het zijn 'Force majeure' van de Zweed Ruben Östlund, 'Leviathan' van de Rus Andrej Zvjagintsev en 'Ida' van de Britse Pool Pawel Pawlikowski.

Het lijstje wordt aangevuld met twee andere Europese films: 'Le procès de Vivian Amsalem', een Duits-Frans-Israëlische coproductie, en het welluidende 'Tangerine Mandarine' uit Estland.