Gents duo wint prijs beste documentaire op festival Los Angeles

'Backup Butembo', een documentaire van de Gentenaars Elien Spillebeen (28) en Martijn D'haene (28), heeft in Los Angeles de LAMA (Los Angeles Movie Award) voor beste lange documentaire gewonnen.

'Backup Butembo' vertelt het verhaal van buitengewoon sterke vrouwen in Noord-Kivu, Oost-Congo. De regio is al ruim 15 jaar het strijdtoneel van een bloedig conflict. Spillebeen leefde met haar camera drie maanden tussen de vrouwen van de stad Butembo en werd er getuige van een groeiend, vreedzaam verzet. Ze registreerde hoe de bevolking de controle over haar lot en leven weer in handen probeert te krijgen.

De documentaire is de eerste langspeelfilm van het Gentse filmhuis Het Peloton. Op 24 maart ging de film tijdens het Belmundo Festival in de Gentse Sphinx Cinema in première.

"De prijs voor beste documentaire is een hele eer, zeker wanneer je weet dat (onder anderen) Samuel L. Jackson, Ron Howard en Sandra Oh reeds een LAMA ontvingen", stelt D'haene.

Een week geleden won 'Backup Butembo' reeds de 'Award of Excellence' op The Indie Fest, een internationale filmwedstrijd in Californië. Beide festivals willen in de eerste plaats onafhankelijke filmmakers bekronen en hun werk wereldwijd helpen promoten.

'Backup Butembo' wordt op 7 juni in Los Angeles aan het oordeel van publiek onderworpen en maakt nog kans op de publieksprijs.

De LAMA voor de beste fictiefilm ging naar 'Coiled' van regisseur Tim French. De beste internationale film was 'Remembering the Fallen' van Julien Grincajgier.