Geheimzinnige Pixar-code A113 verwijst naar klaslokaal

Screenshot.
Imgur Screenshot.
Oplettende kijkers was het misschien al eerder opgevallen, maar de mysterieuze combinatie 'A113' duikt de laatste tien jaar in zo goed als elke Pixar-film op. Van 'Toy Story' tot 'Finding Nemo' en 'Up', maar ook in enkele Disney-films zoals 'Het dappere broodroostertje', 'De prinses en de kikker' en in tv-programma's zoals 'The Simpsons' en 'American Dad'. De oorsprong van de geheimzinnige lettercijfercombinatie werd deze week onthuld in Amerikaanse media.

Het was een mysterie dat vooral online veel mensen bezig hield, tot onlangs bekend werd dat 'A113' verwijst naar een klaslokaal van het California Institute of Arts, waar de makers van de eerste animatiefilms les volgden. Het gebruik van het lokaal in films zou dus een eerbetoon zijn aan waar het allemaal begon, maar ook soort virtuele 'high five' aan oud-studenten onder elkaar. Wanneer de combinatie te zien is in een film betekent dat dus dat iemand van het California Institute of Arts meewerkte aan het project.

Regisseur Brad Bird, die aan 'The Incredibles' en 'Ratatouille' werkte, was de eerste die de geheime boodschap in een film verwerkte. Dat was in de show 'Amazing Stories' uit 1987. Andere bekende afgestudeerden zijn onder anderen John Lasseter van Pixar en Walt Disney Animation Studios, Glen Kean en Tim Burton. Recent nog won oud-student Chris Buck een Oscar voor 'Frozen'.

Het beroemde klaslokaal zou momenteel gebruikt worden als studio voor de richting grafisch ontwerp.

Wie er graag alle referenties naar A113 op nakijkt, kan terecht op de speciaal daaraan gewijde Wikipedia-pagina.

Screenshot.
Imgur Screenshot.
Screenshot.
Imgur Screenshot.
Screenshot.
Imgur Screenshot.
Screenshot.
Imgur Screenshot.
Screenshot.
Imgur Screenshot.