Ga naar de mobiele website
^ Top

Geestelijke vader van Chewbacca en Darth Vader overleden

afp
De geestelijke vader van Star Wars-figuren als Chewbacca, Darth Vader, R2-D2 en C-3PO is overleden. De Amerikaanse ontwerper Ralph McQuarrie werd 82 jaar. Het droeve nieuws werd aangekondigd op zijn persoonlijke website.

"Als ik mijn ideeën niet met woorden kon uitdrukken, kon ik altijd rekenen op Ralphs fantastische illustraties en zeggen: maak het zo'', zei George Lucas, regisseur en producent van de Star Wars-films.

Lucas eerde McQuarrie als een visionair artiest en bescheiden man. "Ralph McQuarrie was de eerste persoon die ik inhuurde om me te helpen om 'Star Wars' tot leven te brengen", zegt Lucas tegen de Amerikaanse zender CNN. "Zijn geniale bijdrage, in de vorm van ongeëvenaarde schilderijen, inspireerde de hele cast en crew van de originele 'Star Wars'-trilogie."

Eigen figuur als eerbetoon
McQuarrie werd door Lucas geëerd met de introductie van generaal Pharl McQuarrie in de film 'The Empire Strikes Back' (1980). McQuarrie mocht de rol zelf spelen en kwam kort in beeld.

Ruimteschepen
McQuarrie werkte ook aan andere films mee. Voor zijn ontwerpen voor de film 'Cocoon' uit 1985 kreeg hij een Oscar voor Beste Speciale Effecten.

Voor de films 'Close Encounters of the Third Kind' en 'E.T.' van regisseur Steven Spielberg ontwierp hij de buitenaardse ruimteschepen. Verder werkte hij aan de tv-serie 'Battlestar Galactica' met Dirk Benedict.

Bio
De ontwerper werd op 13 juni 1929 geboren in de Amerikaanse staat Indiana, maar bracht het merendeel van zijn leven door in Californië. In het begin van zijn carrière werkte hij als technisch tekenaar voor vliegtuigfabrikant Boeing. Daarnaast ontwierp hij filmposters. Vanaf de jaren zeventig werkte hij mee aan allerhande grootschalige producties in Hollywood.

getty
getty
Meer over


Meld een bug