Geen European Film Award voor broers Dardenne

In Cannes vielen ze nog in de prijzen, maar op de European Film Awards zullen de broers Dardenne er niet bij zijn.
Photo News In Cannes vielen ze nog in de prijzen, maar op de European Film Awards zullen de broers Dardenne er niet bij zijn.
In het Spaanse Sevilla zijn zaterdag de nominaties bekendgemaakt voor de European Film Awards (EFA). De Belgische film ‘Le jeune Ahmed’ van Jean-Pierre en Luc Dardenne slaagde er niet in zich bij de laatste zes te voegen. Wel genomineerd in de categorie beste film zijn onder meer ‘J’accuse’ van Roman Polanski en ‘Les misérables’ van Ladj Ly, de openingsfilm van het Film Fest Gent.

De andere genomineerde films zijn ‘Dolor y gloria’ van Pedro Almodóvar, ‘System crasher’ van Nora Fingscheidt, ‘The favourite’ van Yorgos Lanthimos en ‘Il traditore’ van Marco Bellocchio.

Genomineerd in de categorie beste acteur zijn Antonio Banderas (‘Dolor y gloria’), Jean Dujardin (‘J’accuse’), Pierfrancesco Favino (‘Il traditore’), Levan Gelbakhiani (And then we danced”), Alexander Scheer (‘Gundermann’) en Ingvar E. Sigurðsson (‘A white, white day’). Bij de vrouwen zijn volgende namen genomineerd: Olivia Colman (‘The favourite’), Trine Dyrholm (‘Queen of hearts’), Noémie Merlant en Adèle Haenel (‘Portrait of a lady on fire’), Viktoria Miroshnichenko (‘Beanpole’) en Helena Zengel (‘System crasher’).

Hoewel de broers Dardenne dus niet genomineerd zijn, is het wel mogelijk dat er toch een Belg in de prijzen valt. ‘Girl’, het speelfilmdebuut van Lukas Dhont, is genomineerd voor de EFA People’s Choice Award, een publieksprijs die jaarlijks wordt uitgereikt. De film werd vorig jaar al driemaal genomineerd voor de EFA’s. Hij won vorig jaar de prijs voor Europese ontdekking op het Europese filmfestival en werd genomineerd in de categorie beste film en beste acteur. 

De 32ste European Film Awards met de presentatie van de winnaars zal plaatsvinden op 7 december in Berlijn.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.