Filmstudio wilde Julia Roberts rol van iconische zwarte vrouw laten spelen: “Schandalig dat het zelfs maar werd voorgesteld”

Julia Roberts
REUTERS Julia Roberts
Volgens screenwriter Gregory Allen Howard wilde een Hollywoodstudio Julia Roberts de hoofdrol laten spelen in zijn film over Harriet Tubman. Tubman is een iconische vrijheidsstrijdster, die vroeger slaaf was en later vocht voor de afschaffing van slavernij.

Hoewel zijn film, ‘Harriet’, dit jaar pas uitkomt, begon Gregory vijfentwintig jaar geleden al te werken aan de prent. Hij probeerde zijn script te verkopen aan verschillende studio’s. “Eén studio, waarvan ik de naam niet ga noemen, zei me: dit script is geweldig. Laten we Julia Roberts de rol van Harriet laten spelen. Dat Harriet een belangrijke zwarte vrouw uit de geschiedenis was geweest, maakte hen niet uit. Eén van de medewerkers zei zelfs: ‘het is al zo lang geleden, mensen weten dat toch niet meer’.” Zo vertelt hij in een recent interview.

“Het politieke klimaat was toen nog heel anders dan nu”, besluit hij. “Vandaag de dag zouden we daarvan achterover vallen. Toen leek het hen nog heel normaal, maar dat wilde ik niet voor mijn film. Gelukkig waren er nog vele andere medewerkers van de studio die het idee ook belachelijk vonden.” De rol ging uiteindelijk naar Cynthia Erivo, een zwarte Britse actrice.

Op sociale media ging het interview meteen viraal. “Ik snap niet dat haar naam zelfs maar op tafel heeft gelegen”, schrijft iemand. “Dat kán toch niet?" 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Tichmann

  Er is geen zwarte vrouw in de hele wereld, die de rol van Harriet Tubman kan spelen, zoals Julia Roberts. Niet racistisch, het is gewoon de waarheid.

 • johan fransaert

  Amerika the land of the free als je maar de juiste kleur hebt, en ook dit nog ik ben wit.

 • Kris Boeie

  Dan Andersom ook niet meer?

 • Karel Tichmann

  Tubman is een iconische "vrijheidsstrijdster", die vroeger slaaf was en later vocht voor de afschaffing van slavernij? De waarheid is natuurlijk weer heel anders..