Susan Sarandon haalt in Cannes uit naar Woody Allen en Donald Trump

Getty Images for Kering
De actrice is momenteel een van de prominente gasten op het Filmfestival van Cannes. Tijdens een panelgesprek naar aanleiding van de 25ste verjaardag van haar succesfilm 'Thelma and Louise' gaf de Oscarwinnares gisteren haar ongezouten mening over enkele zaken die haar nauw aan het hart liggen.

Susan Sarandon staat erom bekend geen blad voor de mond te nemen en daar speelden de aanwezige journalisten gretig op in.

Een van de reporters vroeg wat ze vond van Woody Allens bewering dat hij geen reden zag om een film te maken over de relatie tussen een jongere man en een oudere vrouw (de regisseur vertelt vaak verhalen over oudere mannen met een veel jongere vrouw). "Ik heb niets goed te zeggen over Woody Allen, dus ik denk niet dat we het daarover moeten hebben," antwoordde Sarandon. Toen haar werd gevraagd wat ze daarmee precies bedoelde, zei de actrice: "Ik denk dat hij een kind seksueel misbruikt heeft en ik denk niet dat dat ok is.... Het wordt hier erg stil, maar het is de waarheid."

De actrice verwees daarmee naar de beschuldigingen van Allens adoptiedochter Dylan Farrow die deze week weer onder de aandacht werden gebracht door zijn zoon Ronan Farrow.

"Ik denk dat hij een kind seksueel misbruikt heeft en ik denk niet dat dat ok is. Het wordt hier erg stil, maar het is de waarheid."

Susan Sarandon over Woody Allen

Donald Trump

Voor een wereld met Trump als president hoeven we volgens haar niet te vrezen. Sarandon kan zich niet voorstellen dat de Republikein zou winnen, "omdat hij zo vervreemd is van veel minderheden en vrouwen."

Mocht hij Clinton toch verslaan, dat zou hij volgens haar weinig van zijn grote beloftes kunnen waarmaken. "Wat interessant is aan Trump is dat de dingen waarover hij spreekt, onmogelijk zijn. 'Zij' zijn niet de bedreiging. Hij gaat natuurlijk geen muur bouwen. Hij kan natuurlijk niet alle moslims de VS uitzetten. Al die dingen zijn onmogelijk. Hij heeft iets vreselijk gedaan en dat is het legitimeren van racisme en homofobie om de steun te krijgen van de mensen die erg ontevreden zijn en iets authentieks willen. Wat hij gedaan heeft was zeggen 'het is OK om gewelddadig te zijn'. Daarom heeft hij de KKK als een van zijn vertegenwoordigers. Dat is echt verschrikkelijk, naast het feit dat Amerika zich belachelijk maakt."

"Wat interessant is over Trump is dat de dingen waarover hij spreekt, onmogelijk zijn. 'Zij' zijn niet de bedreiging. Hij gaat natuurlijk geen muur bouwen. Hij kan natuurlijk niet alle moslims de VS uitzetten."

Susan Sarandon over Donald Trump

"Wat hij gedaan heeft, was zeggen 'het is OK om gewelddadig te zijn'. Daarom heeft hij de KKK als een van zijn vertegenwoordigers. Dat is echt verschrikkelijk, naast het feit dat Amerika zich belachelijk maakt."

Susan Sarandon over Donald Trump

Bernie Sanders

Voor Bernie Sanders had de actrice alleen maar lof, omdat de Democratische kandidaat er was in geslaagd om mensen die voordien niet politiek betrokken waren te activeren, vooral de Millennials (jongere generatie geboren tussen 1981 en 2000, red.).

In een adem haalde ze ook uit naar de Amerikaanse media. "De verkiezing heeft aangetoond hoe armzalig de media zijn. Ze besteedden zelfs geen aandacht aan Bernie Sanders tot hij won in Iowa. Dat is waarom de millennials zoveel wisten, omdat ze online waren. De reguliere media besteedden nooit aandacht aan hem."

Toen de moderator van het gesprek opmerkte dat Clinton volgens de media de Democratische voorverkiezingen zal winnen, reageerde Sarandon spottend: "Dat is al de hele tijd het verhaal. Ik ga niet akkoord met dat verhaal."