Ga naar de mobiele website
^ Top

Netflix uitgejouwd in Cannes: film op oorverdovend boegeroep onthaald

Netflix
Netflix probeert nu ook voet aan wal te krijgen in de filmindustrie, maar daar is niet iedereen even blij mee. Op het filmfestival van Cannes ging de film 'Okja' in première, maar toen het Netflix-logo verscheen, brak luid boegeroep uit. Tot overmaat van ramp kreeg Netflix nog af te rekenen met technische problemen. Toeval? Of sabotage?

Het kleine scherm is te klein voor Netflix, dus zet de streamingdienst ook hard in op film. Het filmfestival van Cannes leek dan ook de ideale plek om Netflix in de kijker te zetten, maar dat was buiten het publiek gerekend. Toen het Netflix-logo op het witte doek verscheen, brak een oorverdovend gejoel uit in de zaal. De aanwezigheid van Netflix op het gerenommeerde filmfestival werd duidelijk niet door iedereen geapprecieerd.

'Okja'-acteurs Tilda Swinton en Jake Gyllenhaal in Cannes
photo_news 'Okja'-acteurs Tilda Swinton en Jake Gyllenhaal in Cannes

Normaal gezien houdt het doorgaans strenge Cannes-publiek fluit- en joelconcerten voor het einde van de film. Maar voor Netflix maakten ze graag een uitzondering. Hoewel 'Okja', een film over een meisje in de jungle van Zuid-Korea, absoluut geen slechte film is, moest de voorstelling al na enkele minuten onderbroken worden wegens minutenlang boegeroep. En alsof dat nog niet erg genoeg was, kreeg Netflix ook af te rekenen met technische problemen.

De cast van 'Okja' op het filmfestival van Cannes
photo_news De cast van 'Okja' op het filmfestival van Cannes

Sabotage?

De projectie was slecht afgesteld, waardoor het bovenste kwart van het beeld werd afgeknipt. Het hoofd van actrice Tilda Swinton werd zo gedeeltelijk afgekapt. Het protest in de zaal, dat toen al grote proporties had aangenomen, werd er alleen maar groter door. De organisatie kon niet anders dan de voorstelling stil te leggen. Gelukkig kon 'Okja' na een korte pauze alsnog van start gaan.

De intrede van Netflix draaide uit op een regelrechte nachtmerrie. Er gaan stemmen op dat de technische problemen geen toeval waren, maar sabotage. Misschien zag een projectionist de ultieme kans om Netflix te vernederen. Mocht Netflix ook de cinemazalen veroveren, dan mag die projectionist immers vrezen voor zijn job.

Door het ongeziene tumult verwaterde de aandacht voor de fim zelf. 'Okja', een film van Bong Joon Ho ('Snowpiercer', 'The Host'), brengt een ecologische en antikapitalistische boodschap.

'Okja' verschijnt op 28 juni op Netflix.

Meer over2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Jeroen Roelants

    netflix mag van mij de filmwereld veroveren.. de laatste jaren gaat het echt bergaf met de winnende films van cannes en die van de oscars.. door dit voorval van kinderachtig gedrag mag netflix helemaal alles overnemen!

  • Jam Jirmusch

    Beetje kinderachtig om te joelen en te fluiten tijdens film omwille van de producent.

Meld een bug