Gouden Palm-winnaar in emotionele speech: "Neoliberalisme leidt tot catastrofe"

Regisseur Ken Loach haalt zwaar uit naar de neoliberale besparingsdrift in Europa

Gouden Palm-winnaar Ken Loach (79) heeft zich laten opmerken met zijn politiek geïnspireerde bedankingsspeech. "Wanneer er wanhoop is, profiteert extreemrechts daarvan. Sommige ouderen onder ons herinneren zich nog wat dat betekent."

"De wereld waarin we leven, staat op een gevaarlijk punt. We zijn in de greep van een project van extreme besparingen, dat gedreven wordt door neoliberale ideeën. Dat heeft ons tot op de rand van een catastrofe gebracht. Dat heeft geleid tot miljoenen mensen in ontbering en tot nog veel meer miljoenen mensen die lijden, van Griekenland in het oosten tot Spanje en Portugal in het westen. En dat heeft ons een minuscule groep opgeleverd met groteske rijkdom."

Ken Loach staat bekend voor de immer sociale thema's die hij behandelt in zijn films. Zijn nieuwste, zopas bekroonde film, 'I, Daniel Blake', is een sociaal drama over een timmerman die arbeidsongeschikt raakt. Hij moet zich vervolgens op kafkaiaanse wijze een weg banen door het bureaucratische socialezekerheidssysteem in Groot-Brittannië.

"Cinema heeft vele tradities", stelde Loach. "Een ervan is om het belang van het volk te verdedigen tegenover hen met macht. Ik hoop dat we deze traditie levend kunnen houden."

Er is zoveel wanhoop, besloot hij. "En wanneer er wanhoop is, profiteert extreemrechts daarvan. Sommige ouderen onder ons herinneren zich nog wat dat betekent. Wij moeten een boodschap van hoop brengen. Wij moeten zeggen: er is een andere wereld mogelijk én nodig."

'Wij moeten een boodschap van hoop brengen. Wij moeten zeggen: er is een andere wereld mogelijk én nodig'

Regisseur Ken Loach
REUTERS