Fipresci-prijs voor 'Winter Sleep' in Cannes

Nuri Bilge Ceylan
PHOTO_NEWS Nuri Bilge Ceylan
'Kis Uykusu' (Winter Sleep) van de Turkse cineast Nuri Bilge Ceylan is vanavond op het internationale filmfestival van Cannes bekroond met de Fipresci, de prijs van de internationale filmkritiek voor een competitiefilm. Voor 'Winter Sleep' postte Ceylan, net als de Dardennes een habitué van Cannes die er nagenoeg met elk van zijn films een prijs oogst, zijn camera in een klein dorp in Cappadocië, dat leeft van het zomertoerisme aan haar beroemde rotsformaties en tufsteenkegels. In de winter oogt het er echter eenzaam, zeker in het hotel van protagonist Aydin, een zestigjarige oud-acteur die er verblijft met zijn jonge vrouw en zijn gescheiden zuster.

De rol van Aydin wordt gespeeld door Haluk Bilginer, een grote naam in Turkije die ook de kijkers van 'Eastenders' niet onbekend zal zijn. Het is Ceylans tweede Fipresci-zege: in 2006 werd zijn film 'Climates' reeds bekroond. Ceylan won eerder al de Grand Prix du Jury voor 'Once upon a time in Anatolia' (2011) en de regieprijs voor 'Three Monkeys' (2008).

In de sectie Un Certain Regard koos de Fipresci-jury voor de film 'Jauja' van de de Argentijn Lisandro Alonso, een van de grootste 'traagfilmers' ter wereld. Die film, met Viggo Mortensen, speelt zich af in het Patagonië van 1982 en heeft eveneens eenzaamheid en wanhoop als thema.

In de sectie Quainzaine des Réalisateurs, ten slotte, kozen de filmjournalisten voor de Franse prent 'Les combattants', het langspeelfilmdebuut van Thomas Cailley en een bespiegeling over "liefde en overleven".