Cineast Ken Loach waarschuwt voor extreemrechtse regering bij Brexit

Ken Loach
AFP Ken Loach
De Britse cineast Ken Loach voorspelt dat Groot-Brittannië een "extreemrechtse regering zal krijgen" als de Britten voor een Brexit zouden stemmen tijdens het referendum op 23 juni. Hij deed de uitspraak vrijdag tijdens een persconferentie na de vertoning van zijn nieuwe film I, Daniel Blake op het Filmfestival van Cannes.

"We hebben een belangrijke stemming over enkele weken: gaan we de Europese Unie verlaten of niet? Ik vind dit een zeer moeilijke kwestie", zei Ken Loach. Zijn film I, Daniel Blake is in competitie voor de Gouden Palmen.

"Als we Europa verlaten, weten we dat de Britse regering verder zal willen dereguleren, de sociale bescherming nog sneller verminderen en het milieu nog sneller vernietigen. We zullen eindigen met een extreemrechtse regering", zei de bijna 80-jarige filmmaker. "De Europese Unie is een neoliberaal project dat privatisering en deregulering oplegt en de sociale bescherming van de werknemers voortdurend in vraag stelt", zei Loach.

Volgens hem is de vraag "hoe we daartegen het beste kunnen vechten: is dat door in Europa te blijven (...) of erbuiten te staan. Dat is een tactische keuze."