Belgische film 'Girl' dubbel bekroond in Cannes: Queer Palm 2018 én Victor Polster (15) is Beste Acteur

Victor in Cannes.
Getty Images Victor in Cannes.
'Girl', het speelfilmdebuut van regisseur Lukas Dhont viel vrijdag in Cannes twee keer in de prijzen. In de nevencompetitie 'Un Certain Regard' werd acteur Victor Polster bekroond met de Prijs voor Beste Acteerprestatie voor zijn hoofdrol in de film. 'Girl', die het waargebeurde verhaal vertelt van een tiener die geboren is als jongen en ballerina wil worden, sleepte vanavond ook de Queer Palm 2018 in de wacht. De film ging op 12 mei in Cannes in wereldpremière en groeide er meteen uit tot een van de revelaties van het festival. 

De Queer Palm, die sinds 2010 wordt uitgereikt, bekroont films uit de selecties in Cannes die thema's als homoseksualiteit, biseksualiteit of transseksualiteit in de kijker zetten. De Franse producente Sylvie Pialat zat de jury dit jaar voor. "De jury was helemaal weg van 'Girl'", zei Franck Finance-Madureira, de recensent die de prijs in het leven riep. "De film staat ook voor de geboorte van een groot regisseur. Hij gaat op zo'n bijzondere wijze om met dit onderwerp, dat iedereen er zich mee kan identificeren."

"Mij interesseert het om personen te tonen die niet binnen de klassieke normen van mannen en vrouwen vallen. (...) Film is een interessante manier om erover te praten", zei regisseur Lukas Dhont. Hij maakt nog kans op de Caméra d'or, de prijs die de beste debuutfilm in Cannes bekroont.

"Vereerd"

"Ik ben extreem gelukkig met wat dit project al heeft teweeg gebracht," zegt Victor Polster over zijn Prijs voor Beste Acteerprestatie. "Ik voel me ontzettend vereerd dat ik met deze fijne mensen heb mogen samenwerken, en dankbaar dat Lukas mij uitgekozen heeft. Deze prijs komt als een totale verrassing, maar ik voel me des te gelukkiger dat ik hem net met deze film heb gewonnen."

De première van 'Girl' werd door het publiek onthaald met een minutenlang applaus en een staande ovatie. De aanwezige Belgische en internationale pers was unaniem lovend over de film. Het Franse dagblad Le Figaro noemde 'Girl' de "eerste echte verrassing van het festival", terwijl 'Les Inrockuptibles' het acteertalent van Polster in de verf zette. 'Libération' plaatste 'Girl' in het rijtje van kanshebbers voor de Caméra d'Or voor beste debuut in Cannes.

Het Amerikaanse filmblad 'Variety' sprak van een "verbluffend debuut voor zowel regisseur Lukas Dhont als zijn hoofdrolspeler Victor Polster". 'The Hollywood Reporter' zag in het personage van Lara de grote doorbraak van de 15-jarige Polster als acteer- en danstalent. Ook 'Screen International' was lovend over de hoofdrolspeler en noemde het "een betoverende prestatie".

"Immense maturiteit"
"Victor is een 16-jarige artiest die zijn rol met immense maturiteit belichaamd heeft", aldus Dhont. "Hij heeft alles gegeven om te kunnen doen wat hij in de film doet. Hij heeft gedurende drie maanden geoefend om zelfs op pointes te kunnen dansen. (...) Victor heeft bewezen wat primordiaal is voor elke artiest, met name empathie."

Dhont nam de prijs in ontvangst uit handen van niemand minder dan acteur én juryvoorzitter Benicio Del Toro. Polster was immers in België vanwege schoolverplichtingen.

"Belangrijkste beloning"
"Voor ons was het de belangrijkste beloning", benadrukte Dhont. Dat de jury een prijs voor de vertolking toekende zonder een onderscheid te maken tussen een mannelijke en vrouwelijke rol vond hij erg betekenisvol. "Met 'Girl' hopen we jongeren te helpen zich te herkennen in een personage en andere mensen te sensibiliseren voor deze problematiek."

'Girl' vertelt het dagelijkse leven van Lara: zij droomt ervan een sterdanseres te worden, terwijl ze in het lichaam van een jongen geboren is. 

Ook Belgische pers

Ook de Belgische pers was talrijk aanwezig. 'De Tijd' prees regisseur Lukas Dhont om zijn "zelden geziene volwassenheid en zelfzekerheid" en zijn regiedebuut om zijn "machtige vertolkingen, met Victor Polster als onwaarschijnlijke uitschieter." 'De Standaard' zag in 'Girl' "een ontroerende ervaring, zonder één vals sentiment" en 'De Morgen' besloot dat "Dhont regisseert met zo’n sprekend gemak dat het nauwelijks te geloven valt dat dit nog maar zijn eerste langspeelfilm is." Ook Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz was in Cannes om de Vlaamse film te promoten en noemde 'Girl' "een tedere film die je toch helemaal uit je lood slaat. Een verhaal over jezelf mogen/willen/kunnen zijn."

Het is van 1989 geleden, met 'Het Sacrament' van Hugo Claus, dat een Vlaamse film geselecteerd was voor een van de officiële competities van het Festival van Cannes.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.