"Openingsfilm filmfestival Cannes is kitsch"

Nicole Kidman tijdens de openingsceremonie in Cannes.
GETTY Nicole Kidman tijdens de openingsceremonie in Cannes.
Behalve de traditionele glitter en glamour op de rode loper is de 67e editie van het filmfestival van Cannes gisteren begonnen met opvallend kritische geluiden. De openingsfilm Grace of Monaco wordt door critici beoordeeld als "kitsch" en "verkeerd ingeschat".

De film van regisseur Olivier Dahan, met een hoofdrol voor Nicole Kidman als jonge Amerikaanse actrice Grace Kelly, wordt door filmliefhebbers neergesabeld. "Het is een gemakkelijke, gestileerde film waarom je hardop kunt lachen", meldde een verslaggever van het gezaghebbende Britse filmmagazine Empire aan de BBC. "Het probleem is echter dat de film niet komisch bedoeld is."

Volgens de recensent van de Hollywood Reporter is de film "stijf, theatraal en veroorzaakt hij meer drama buiten de bioscoop dan op het witte doek. Is het überhaupt mogelijk om met dit rijke, sappige materiaal een film te maken die zo saai is?"

Eerder kreeg de biopic over Grace Kelly al kritiek te verduren van de koninklijke familie van Monaco. Prinses Stephanie hekelde de film over haar ouders omdat deze niet accuraat zou zijn. Nicole Kidman grapte dat ze, als het aan haar zou liggen, de film een Gouden Palm zou geven. Grace of Monaco wordt op het festival vertoond, maar is niet in competitie om de prestigieuze filmprijs.