"'Elle' van Paul Verhoeven en 'Toni Erdmann' hadden moeten winnen in Cannes"

Regisseur Paul Verhoeven en de Franse hoofdrolspeelster Isabelle Huppert op de rode loper in Cannes.
Photo News Regisseur Paul Verhoeven en de Franse hoofdrolspeelster Isabelle Huppert op de rode loper in Cannes.
De Duitse komedie 'Toni Erdmann' en de thriller 'Elle' van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven waren de sterkste titels uit de competitie van het festival van Cannes dit jaar. Dat blijkt uit een enquête die de gezaghebbende website Indiewire heeft gehouden onder 25 internationale critici die op het festival aanwezig waren.

De uitslag verschilt sterk met die van de jury. Die gaf de Gouden Palm aan de film 'I, Daniel Blake' van regisseur Ken Loach, een film die nauwelijks in de toplijstjes van de critici staat.

Ook de winnaars van de prijzen voor beste acteur, actrice en regie behoren volgens de journalisten niet tot de beste films van Cannes dit jaar.

'Toni Erdmann' had volgens de critici bekroond moeten worden als beste film en voor beste regie. De bitterzoete tragikomedie vertelt over een vader die tijdens een spontaan bezoek aan zijn dochter, die in het buitenland werkt, merkt hoe ongelukkig zij is. Hij besluit haar te helpen door met zijn alter ego Toni Erdmann haar leven op een positieve manier te gaan ontregelen.

Genegeerd

De thriller 'Elle' van Paul Verhoeven had, als het aan de critici lag, bekroond moeten worden voor beste scenario en beste vrouwelijke hoofdrol. In de film speelt Isabelle Huppert een succesvolle vrouw die wordt verkracht en op zoek gaat naar de dader. Zowel 'Toni Erdmann' als 'Elle' werden door de jury van het festival genegeerd.

Volgens de critici is de slechtste film van het festival 'The Last Face' van regisseur Sean Penn. Het drama vertelt over twee artsen (Javier Bardem en Charlize Theron) tussen wie de liefde opbloeit terwijl zij mensenlevens proberen te redden in Zuid-Soedan. Ook de verfilming die regisseur Steven Spielberg maakte van 'De Grote Vriendelijke Reus' van Roald Dahl behoort volgens de enquete onder de critici tot de slechtste films die in Cannes te zien waren.

De cast van 'Toni Erdmann'.
Photo News De cast van 'Toni Erdmann'.
Sean Penn maakte met 'The Last Face' de slechtste film van het festival. De pers sabelde de film na de vertoning neer en dat leidde tot een gespannen persconferentie. Hoofdrolspeelster Charlize Theron kijkt nogal apart naar haar ex-geliefde Sean Penn.
EPA Sean Penn maakte met 'The Last Face' de slechtste film van het festival. De pers sabelde de film na de vertoning neer en dat leidde tot een gespannen persconferentie. Hoofdrolspeelster Charlize Theron kijkt nogal apart naar haar ex-geliefde Sean Penn.
Elle | Trailer | 2 juni in de bioscoop
Toni Erdmann Official Trailer (2016, Germany) (English Subtitles)